Gazze Savaşında Dijital Aktivizm: Sosyal Medyada İsraillilere Ayna Tutmak - Kızılkaya, Zeynep Zelal (My University, 2025)
Sosyal medya platformları, farklı ekosistemleriyle kullanıcılarına çeşitli sosyo-teknolojik ortamlar ve yeni iletişim deneyimleri sunmaktadır. Bu platformlar kullanıcıların siyasi aktivizme katılmasına ve hegemonik anlatılara meydan okumasına olanak tanımaktadır. 7 Ekim 2023'ten sonra İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soykırıma dönüşmesiyle birlikte sosyal medya önemli bir mücadele alanına dönüştü. Bu çalışmada, Filistinli genç kullanıcıların sosyal medyada İsrail'in mağduriyet algısını nasıl altüst ettiğini incelemeyi amaçladım. Bu doğrultuda sosyal medya platformlarının diyalojik yönünü siyasi aktivizm için aktif olarak kullanan Hamzah Sadaah ve Bilal Nassar'ın dijital platformlardaki yayınlarına odaklandım. Dijital etnografi yaklaşımıyla iki aktivistin İsrailli katılımcıları konuk ettiği videoları katılımsız gözlem tekniğiyle izledim ve elde edilen verileri betimsel analizle yorumlayarak İsrailli katılımcıların söylemlerindeki ana hatlarını ortaya çıkardım. Sonuç olarak, aktivistler, İsrailli askerleri, gençleri ve yetişkinleri kendi platformlarında konuk ederek onların savaş suçlarını ve nefret söylemlerini görünür kılmıştır. Ayrıca sosyal medyayı bir ayna olarak kullanarak, ana akım Batı medyasında görmezden gelinen İsrail toplumunun bu yüzünü gözler önüne sermiştir.
Digital Activism in the Gaza War: Mirroring Israelis on Social Media
Keywords: İletişim; Sosyoloji; Uluslararası İlişkiler