Gebelerin Cinselliğe Olan Tutumlarının Değerlendirilmesi - Altınayak, Serap Öztürk; Hür, Seçil; Eren, Saliha Yurtçiçek; Arslan, Bilgesu; Artan, Medine (Kadın Sağlığı Hemşireleri Derneği, 2024)
Amaç: Bu araştırma gebelerin gebelik döneminde cinselliğe karşı tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tasarımda yapılan bu araştırma Mayıs-Kasım 2022 tarihleri arasında Karadeniz bölgesinde bir ilde Sağlık Uygulama ve Araştırma merkezine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 290 gebe ile yürütülmüştür. Veriler; “Sosyodemografik Bilgi Formu”, “Gebelikte Cinselliğe Karşı Tutum Ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı, yüzdelik dağılım, ortalama standart, sapma, “bağımsız grup t testi”, “Anova varyans analizi”, “Tukey post hoc” testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada gebelerin yaş ortalaması 28,15±5,01 olarak bulunmuştur. Gebelerin gebelikte cinselliğe karşı tutum ölçeği alt boyut ve toplam puan ortalamalarına bakıldığında; gebelikte cinsel birleşmeye yönelik kaygı alt boyutundan 30,49±7,70, gebelikte cinselliğe yönelik inançlar ve değerler alt boyutundan 38,62±7,86, gebelikte cinselliği onaylama alt boyutundan 44,46±9,15 puan ve ölçek toplam puanından ise 113,58±18,45 puan alındığı bulunmuştur. Gebelerin %51,7’sinin de gebelikte cinselliğe karşı tutumlarının olumlu olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmaya katılan gebelerin yarısının gebelikte cinselliğe yönelik olumlu tutum içinde olmasına rağmen yaklaşık olarak diğer yarısının da olumsuz tutum içinde olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda; gebelik öncesi dönemde ebeler ve diğer sağlık profesyonelleri aile planlaması hizmetleri kapsamında çiftlerin cinselliğe yönelik inanç ve tutumlarını değerlendirip, uygun danışmanlık hizmeti sunumu yapabilir. Bu sayede gebelik döneminde sağlıklı bir cinsel yaşamın sürdürülmesine profesyonel bir katkı sunulabilir.
Keywords: Cinsellik; cinsel tutum; ebelik; gebelik