Dünya'da ve Türkiye'de Anadili Eğitiminde Güncel Yönelimlerin Öğretim Üyelerinin Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi - Babayiğit, Özgür (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Buaraştırmanın amacı Dünya’da ve Türkiye’de anadili eğitiminde güncelyönelimlerin öğretim üyelerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir.Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim türündedir. Verilerintoplanması amacıyla, Türkiye’de görev yapan beş öğretim üyesiyle yarıyapılandırılmış görüşme formu ile görüşmeler yapılmıştır. Yurt dışındaki ikiöğretim üyesiyle, elektronik posta ile iletişim kurulmuştur Verilerinanalizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda akıcıokuma ve konuşma konusunun anadili eğitiminde ağırlık kazandığı tespitedilmiştir. Kalem yerine klavye kullanımı güncel yönelimlerden bir diğeridir. Üstdüzey bilişsel becerileri geliştirme güncel yönelimler arasındadır.

The aim of this research on actual mother tongue education in the worldand Turkey is evaluated in accordance with the opinion of the members of theacademic. Research is the phenomenology of qualitative research methods. Thecollection of data in order, with five academicians who served in Turkey wereinterviewed with semi-structured interview form. Two academicians in abroadwere contacted by e-mail. Content analysis method was used in the analysis ofthe data. As a result of this research, fourteen themes were reached. As aresult of the study, it was determined that fluent reading and speakingsubjects gained weight in mother tongue education. Using keyboard instead ofpen is one of the current trends. Developing high level cognitive skills is oneof the current trends.
Analysis of Current Trends in Mother Tongue Education in the World and Turkey in Terms of Academicians
anemon
Keywords: Dünya; Türkiye; Ana Dili; Eğitim; Yönelim; World; Turkey; Mother Tongue; Education; Trend