AİLELERİN KONUT VE ÇEVRESEL KALİTE MEMNUNİYETİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ - Öztop, Hülya; Şekeroğlu, Bengü (My University, 2020)
Bu araştırma; ailelerin konut veçevresine ilişkin özelliklerdenduydukları memnuniyet düzeyininbelirlenmesi, konut ve çevresine ilişkinmemnuniyetlerine etki eden faktörlerinincelenmesi ve gelecekte planlanacak konutlara ilişkinmemnuniyetin arttırılması için ilgili kurum vekuruluşlara geçerli önerilerde bulunmak amacıylaplanlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanınörneklemini çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabuleden ve tabakalı örneklem yöntemi ile seçilen 420birey oluşmaktadır. Çalışmada konut ve çevresineilişkin memnuniyeti ölçmek için araştırmacı tarafındangeliştirilen “Konut ve Çevresel Kalite MemnuniyetÖlçeği” kullanılmıştır. Ölçek fiziksel memnuniyet,çevresel memnuniyet ve erişilebilirlik memnuniyeti altboyutlarından oluşmaktadır. Fiziksel memnuniyet altboyutunda en önemli değişkenin “mutfağınbüyüklüğü”, çevresel memnuniyet alt boyutunda“yangın yönetmeliğine uygunluk” ve erişilebilirlikmemnuniyeti alt boyutunda en önemli değişkenin“sağlık olanaklarına yakınlık durumu” olduğusaptanmıştır. Bununla birlikte gelir durumu ile fizikselmemnuniyet, çocuk sahibi olma ile erişilebilirlikmemnuniyeti arasındaki ortalama farkın istatistikselolarak anlamlı olduğu, konut büyüklüğü ile fiziksel,çevresel ve erişilebilirlik memnuniyeti arasındakiortalama farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğubelirlenmiştir.