Köy Okullarinda Çalisan Türkçe Ögretmenlerinin Meslek Hayatlarinda Yasadiklari Sorunlar (Mus Ili Örnegi) - Sayir, Muhammed Fatih; Yayan, Emrah (Ali Fuat ARICI, 2023)
Bu arastirmanin amaci Mus iline bagli köylerde çalisan Türkçe ögretmenlerinin meslek hayatlarinda yasadiklari sorunlari saptamaktir. Arastirma, köy okullarinda çalisan Türkçe ögretmenlerinin mesleklerini icra ederken kirsal alanda yasadiklari zorluklari belirlemek, meslek hayatlarinda yasadiklari sorunlari belirli basliklar altinda siniflandirmak ve bu dogrultuda kirsal alanda çalisan ve çalisacak olan Türkçe ögretmenlerine meslekî anlamda kolaylik saglamayi hedeflemistir. Arastirmada nitel arastirma yöntemlerinden biri olan görüsme teknigi kullanilmistir. Arastirmanin çalisma grubunu, Mus iline bagli köylerde görev yapmakta olan 12 Türkçe ögretmeni olusturmaktadir. Arastirmaya katilan ögretmenlerin meslekî tecrübeleri farklilik göstermektedir. Arastirmanin verileri, arastirmaci tarafindan hazirlanan yari yapilandirilmis görüsme formu ile toplanmistir. Bu formda yer alan sorular açik uçlu soru niteligindedir. Elde edilen veriler arastirmaci tarafindan betimsel analize göre siniflandirilmis ve kodlanmistir. Çalisma sonucunda kirsal kesimde çalisan Türkçe ögretmenlerinin Türkçe ögretiminde birçok sorunla karsilastigi tespit edilmistir. Bu sorunlardan dinleme, konusma, okuma ve yazma dört temel beceri ile ilgili sorunlar olarak belirlenirken okul idaresi, veli, sosyal çevre ve sosyal hayat ise dis faktörler ile ilgili sorunlar olarak belirlenmistir. Özellikle okuma ve yazma egitimi alt basliklarinda ciddi sorunlarin yasandigi bulgulanmistir. Ulasilan sonuçlar alanyazin dogrultusunda tartisilmis ve yasanilan sorunlar dogrultusunda çesitli önerilerde bulunulmustur.
Keywords: Turkish Education; Türkçe Egitimi