Kur’an’da “Yed” Kavramı Ve Anlam Alanı - Norşini, Musab (My University, 2019)
Dini metinlerin anlaşılması ve yorumlanmasında kelime ve kavramların doğru anlamlarını tespit etmek önem arz eder. Kutsal metinlerin muhataplara vermek istediği mesajların, dilin önemli unsurları olan kelime, kavram ve cümleler aracılığıyla gerçekleştiği bilinmektedir. Kelime ve kavramların doğru bir şekilde anlaşılması, dini metinleri anlamaya önemli katkılar sağlar. Böyle bir çalışmanın gerçekleştirilmek istenmesinin nedeni, müfessirler tarafından “yed” kelimesine verilen anlamların çokluğu, farklılığı ve hangi ayette ne anlama geldiği ile ilgili ihtilaflardır. “Yed” kelimesinin hangi ayette nasıl anlaşıldığı ve anlaşılması gerektiği konusuna katkıda bulunmak amacıyla “Kur’an’da Yed Kavramı ve Anlam Alanı” adlı tez seçilmiştir. Tezde öncelikle “yed” kelimesinin luğat kitaplarındaki anlamları, ardından Vücûh, Nezâir ve Kelam kitaplarında kelimeye yüklenen anlamlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Kur’an’da “yed” kelimesinin kaç defa geçtiği ve hangi kalıplarda geldiği de tespit edilmeye çalışılmıştır. Farklı itikadi mezheplere bağlı müfessirler tarafından “yed” kelimesine verilen anlamlar da tespit edilmeye çalışılan unsurlardır. Son olarak “yed” kelimesine müfessirlerce yüklenen anlamların meallere nasıl yansıdığı mukayese yoluyla incelenmiştir.
Keywords: Kur'an; Yed; Yedullah; Tercüme; Meal