Zingeron, TRPM2/PARP-1 Yolak Modülasyonu Yoluyla PTZ Kaynaklı Oksidatif Stresi ve İnflamasyonu Hafifletir - Yıldızhan, Kenan; Çınar, Ramazan; Yardımcı, Mahmut (My University, 2026)
Bu çalışma, zingeron’nun (ZGN) SH-SY5Y nöronal hücrelerinde pentylenetetrazol (PTZ) kaynaklı oksidatif stres, inflamasyon ve apoptoz üzerindeki nöroprotektif etkilerini; PARP-1/TRPM2 sinyal yolunun rolüne odaklanarak araştırmayı amaçlamıştır. SH-SY5Y hücreleri, ZGN ön uygulaması (5– 25 μM) ile ya da ZGN’siz şekilde PTZ’ye (30 μM, 24 saat) maruz bırakılmıştır. Hücre canlılığı CCK- 8 testiyle değerlendirilmiş; oksidatif (MDA, GSH) ve inflamatuar (IL-1β, TNF-α) belirteçler ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Apoptoz yanıtları kaspaz-3/9 aktivite analizleriyle incelenmiş, TRPM2 ve PARP-1 protein ekspresyon düzeyleri Western blot yöntemiyle belirlenmiştir. PTZ maruziyeti hücre canlılığını anlamlı derecede azaltırken MDA, IL-1β, TNF-α, kaspaz-3/9 aktiviteleri ile TRPM2 ve PARP-1 ekspresyonlarını artırmıştır (p<0.05). ZGN tedavisi bu değişiklikleri doz bağımlı olarak tersine çevirmiş; oksidatif dengeyi yeniden sağlamış, inflamasyon ve apoptozu azaltmıştır. PARP- 1/TRPM2 sinyal yolunu inhibe ederek, PTZ’nin neden olduğu nöronal hasara karşı güçlü bir nöroprotektif etki göstermektedir. Bu etkiler, oksidatif stresi, sitokin salınımını ve kaspaz aktivasyonunu azaltarak gerçekleşmektedir. Bulgular, ZGN’nin TRPM2 aracılı oksidatif nörotoksisiteyi hedefleyen nörodejeneratif hastalık tedavilerinde umut verici bir ajan olabileceğini göstermektedir.
Zingerone Alleviates PTZ-Induced Oxidative Stress and Inflammation Through TRPM2/PARP-1 Pathway Modulation