Bazı Evcil Hayvanlarda Karşılaşılan Göz Hastalıklarının Değerlendirilmesi: Retrospektif Bir Çalışma: 278 Olgu: (2002-2013) - Han, Mehmet Cengiz; Sağlıyan, Aydın; Polat, Eren; İstek, Özmen (My University, 2019)
Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde 2002-2013 yılları arasında farklı hayvan türlerinde göz hastalıklarının görülme sıklığı araştırıldı. Çalışmadaki elde edilen veriler, Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi kayıt sisteminden temin edildi. Çalışmada en sık karşılaşılan göz problemlerinin keratitis (%34.17) ve konjunktivitis (%31.29) olduğu saptandı. Konjunktivitis olgularına en çok köpeklerde (%34.48) rastlandığı tespit edilirken; keratitis olgularına ise en çok sığırlarda (%51.57) rastlandığı tespit edildi. Sığırlardaki keratitis olgularının %10’unun Coriza Gangrenosa Bovis kaynaklı olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, yapılan bu çalışma ile Elazığ bölgesinde en çok karşılaşılan göz hastalıkları tespit edilerek bölgedeki veteriner hekimlerin göz hastalıklarına yaklaşımına yardımcı olmak amaçlandı.

In this study, the prevalence of eye diseases in different animal species was investigated in Fırat University Animal Hospital between 2002 and 2013. The data were obtained from Fırat University Animal Hospital registry system. The most common eye problems were found to be keratitis (%34.17) and conjunctivitis (%31.29). While in dogs conjunctivitis was more common than in other animal species (%34.48), keratitis were more common in cows (%51.57) than in other animal species. It was determined that 10% of the keratitis cases in cattle was caused by Coryza Gangrenosa Bovis. As a result, the most common eye diseases in Elazig region were determined and it was aimed to help the veterinarians approach to eye diseases.
Evaluation of Eye Diseases In Some Domestic Animals: A Retrospective Study: 278 Case: (2002-2013)
Keywords: Veterinerlik