Kadın Çalışanların Yaşam Kalite Algılarının Rol Stresi Üzerindeki Etkisi - Demirtaş, Özgür; Yener, Serdar (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Qualityof life perception is determined by the satisfaction level of human needs indifferent areas of life.  It is thoughtthat female employee’s quality of life perception decreases the level offeminine role stress.  212 Femaleemployees working in government and private sectors of Sinop and its districtsare consisting the sample group of the research. The research frame is based onhuman need theory. Data gathered from sample was analyzed with SPSS 21.According to the regression test results negative effect of quality of lifeperception on feminine role stress was observed. This study, which is taken tothe consideration of the women who are working in public or private sector, isone of the rare researches that was being examined in Turkish literature.

Yaşamkalitesi algısı, bireylerin yaşamın birçok alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmadüzeyine göre memnuniyet ölçüsüdür. Bireylerin yaşamın farklı alanlarındakiihtiyaçlarını karşılanmasının bireylerin yaşayacakları cinsiyet rol stresiniazaltacağı düşünülmektedir. Birey ihtiyacı kuramı çerçevesinde kurulan modelinaraştırılması içinSinop il ve ilçelerinde kamu ve özel sektörde ücretli çalışankadınlardan oluşan örneklem kullanılmıştır. Örneklemden toplanan veriler SPSS21 ile analiz edilmiştir. Regresyon sonuçlarına göre kadınların yaşam kalitealgılarının cinsiyet rol stresini olumsuz olarak etkilediği görülmüştür. Buçalışma ile kadın çalışanlar ile (kamu-özel) yapılan anketler sonucu eldeedilen verilerle, kadın rol stresinin kadınların yaşam kalite algıları üzerineolan etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu tarz saha çalışmalarınınözellikle Türkçe literatür açısından henüz yeterince ele alınmamış olmasımevcut çalışma ile sağlanabilecek potansiyel katkının önemini ortayakoymaktadır.
The Influence of Woman’s Life Quality Perceptions on Role Stress
anemon
Keywords: Woman Employee; Life Quality Perception; Role Stress; Role Conflict; Kadın Çalışanlar; Yaşam Kalite Algısı; Rol Stresi; Rol Çatışması