Bilişsel ve Duyuşsal/Üstbilişsel Temelli Hikâye Değerlendirme Stratejisi ve Dereceli Puanlama Anahtarı - Sönmez, Hülya (My University, 2019)
Araştırmada hikâye değerlendirmede kullanılacak işlevsel stratejinin geliştirilmesi üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda araştırmanın amacı, strateji olarak bilişsel ve duyuşsal/üstbilişsel alanların hikâye değerlendirme sürecinde nasıl kullanılacağını belirlemektir. Bu amaca uygun olarak öğretmen adaylarına bilişsel ve duyuşsal/üstbilişsel öğrenme alanlarının teorik boyutu ve bu alanların birer strateji olarak nasıl kullanılacağı ile ilgili eğitim verilmiştir. Bu eğitimin ardından örnek öyküler, katılımcılar tarafından çözümlenmiştir. Öykülerin araştırma amacına ve verilen stratejiye uygun olarak nasıl değerlendirileceğini belirlemek için dereceli puanlama anahtarı geliştirilip kullanılmıştır. Katılımcıların hikâye değerlendirme sürecindeki gelişimlerini belirlemek amacıyla 27 öğretmen adayı ile altı haftalık katılımcı odaklı deneysel bir araştırma süreci tasarlanmıştır. Uygulama sürecinde katılımcılar örnek öyküleri geliştirilen dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirmişlerdir. Bu kapsamda katılımcılar önce birinci hikâyeyi strateji eğitimi sürecinde incelemişlerdir. Eğitimden sonra katılımcılar ikinci örnek hikâyeyi değerlendirmişlerdir. Katılımcıların eğitim sürecinde (birinci hikâye) ve eğitimin sonunda (ikinci hikâye) yaptığı değerlendirmeler karşılaştırılarak bilişsel ve duyuşsal/üstbilişsel öğrenme alanlarına göre kullanılan hikâye değerlendirme stratejilerinin işlevselliği incelenmiştir. Kullanılan strateji ve dereceli puanlama anahtarı ile ilgili yapılan değerlendirme sonuçlarına göre hikâye değerlendirme sürecinde her ikisinin de etkili ve işlevsel olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bilişsel ve duyuşsal/üstbilişsel öğrenme alanlarına göre öykü değerlendirme stratejisi ve bu kapsamda geliştirilen dereceli puanlama anahtarının hikâye değerlendirme sürecinde kullanılabileceği önerilmiştir.

In this study, the development of functional strategies to be used in story evaluation is focused on. In this context, the aim of the research is to determine how cognitive and affective/metacognitive domains can be used as a strategy in the story evaluation process. In accordance with this aim, prospective teachers were given training on the theoretical dimension of cognitive and affective/metacognitive learning domains and how to use them as strategies. Following this training, sample stories were analyzed by the participants. A rubric was developed and used to evaluate how the stories were analyzed in accordance with the research objective and the given strateg y. In order to determine and evaluate the participants' progress in the text analysis process, the six-week experimental research process was designed. During the implementation process, 27 participants analyzed sample stories by using the rubric. During the implementation process, the participants evaluated the sample stories with the developed rubric. In this context, the participants first examined the first story in the strategy training process. After the training, the participants evaluated the second story. The functionality of the story analysis strategies used according to the cognitive and affective/ metacognitive learning domains was eval uated by comparing the analyses made by the participants during the training process (first story) and at the e nd of training (second story). According to the results of the evaluation about the strategy and the rubric, both were found to be effective and functional in the story analysis process. As a result, it has been suggested that the story analysis strategy and the rubric can be used in the story analysis process.
The Story Evaluation Strategy Based on Cognitive and Affective/ Metacognitive Domains and the Rubric
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel