Çocuk, aile ve demokrasi: Arno Gruen üzerine bir inceleme - Yılmaz, Tahir (Muş Alparslan Üniversitesi, 2026)
Demokrasi, siyaset biliminin en tartışmalı kavramlarından biri olmayı sürdürmektedir. Kavramın tanımlanmasındaki güçlükler yalnızca teorik bir eksiklikten kaynaklanmamakta, demokrasinin nerede ve nasıl inşa edildiğine ilişkin köklü bir anlayış boşluğunu da yansıtmaktadır. Bu çalışma, söz konusu boşluğu psikoloji ile siyaset bilimi arasındaki ilişkiyi kurmak suretiyle doldurmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın temel argümanı, demokrasinin anayasal belgelerden ve seçim sistemlerinden çok önce, çocuğun aile içindeki ilişki deneyimlerinde şekillendiği ve bu deneyimlerin otoriter ya da demokratik örüntüler aracılığıyla kuşaktan kuşağa aktarıldığı yönündedir. Araştırmanın kuramsal çerçevesi Arno Gruen'in çocuk, aile ve demokrasi eksenindeki tezine dayanmaktadır. Gruen'e göre bir çocuğun demokratik bir yurttaş olabilmesi için; aile ortamında özerkliğinin korunması ve itaat yerine sevgiyle büyümesi gerekmektedir. Bu koşulların karşılanmadığı ailelerde ise iç terör, yabancılaşma, otoriter eğilimler ve siyasal şiddetin ortaya çıktığı ve bütün bunların demokratik karakterin aşınmasına zemin hazırladığı savunulmaktadır. Çalışmada nitel bilgi kuramı kapsamında fenomenolojik çözümleme tekniği kullanılmıştır. Bu bağlamda çocuk, aile ve demokrasi kavramları birer fenomen olarak karşılaştırılmış ve bu kavramların Arno Gruen'in düşünce dünyasındaki yerleri tespit edilmeye çalışılmıştır.

Democracy remains one of the most contested concepts in political science. The difficulties in defining the concept do not stem merely from a theoretical deficiency; they also reflect a profound gap in understanding where and how democracy is constructed. This study aims to fill that gap by establishing a connection between psychology and political science. The central argument of the research is that democracy takes shape long before constitutional documents and electoral systems — in the child's relational experiences within the family — and that these experiences are transmitted across generations through either authoritarian or democratic patterns. The theoretical framework of the study is grounded in Arno Gruen's thesis on the axes of child, family, and democracy. According to Gruen, for a child to become a democratic citizen, his or her autonomy must be protected within the family environment, and the child must be raised with love rather than obedience. In families where these conditions are not met, it is argued that inner terror, alienation, authoritarian tendencies, and political violence emerge, all of which lay the groundwork for the erosion of democratic character. The study employs phenomenological analysis within the framework of qualitative epistemology. In this context, the concepts of child, family, and democracy are examined as phenomena and their place within Arno Gruen's intellectual world is explored.
Child, family and democracy: A study on Arno Gruen
Keywords: Siyasal Bilimler