Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Ahlaki Kimlik ve İnternet Bağımlılığı Düzeylerinin İncelenmesi - Baş, Muhammet; Aksu, Atakan; Erensayın, Rıdvan (Gaziantep Üniversitesi, 2026)
Bu çalışma, spor bilimleri fakültesinin farklı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin ahlaki kimlik düzeyleri ile internet bağımlılığı düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemleri kapsamında betimsel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma grubunu 89 erkek ve 115 kadın olmak üzere toplam 204 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Ahlaki Kimlik Ölçeği ve Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermesi nedeniyle analizlerde parametrik testlerden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, ahlaki kimliğin alt boyutları ile internet bağımlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Demografik değişkenler açısından yapılan analizlerde, cinsiyet bağlamında ahlaki kimliğin duygu ve davranış alt boyutlarında kadın öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,01). Ancak düşünce boyutu ve internet bağımlılığı açısından anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Aylık gelir düzeyine göre yapılan analizlerde, ahlaki kimliğin tüm alt boyutlarında yüksek gelir grubu lehine anlamlı fark bulunurken, internet bağımlılığı düzeyinin düşük gelir grubunda daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bölümlere göre yapılan incelemelerde beden eğitimi öğrencilerinin ahlaki kimlik düzeylerinin duygu ve davranış boyutlarında daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca spor yapma yılına göre ahlaki kimliğin duygu boyutunda anlamlı farklılık bulunmuştur. Teknoloji kullanım süresine göre ahlaki kimlikte anlamlı fark bulunmazken, internet bağımlılığı daha fazla teknoloji kullanan bireylerde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, ahlaki kimlik ile internet bağımlılığı arasında ters yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
An Investigation of Moral Identity and Internet Addiction Levels Among Students in the Faculty of Sports Sciences
Keywords: Ahlaki kimlik; İnternet bağımlılığı; Dijital bağımlılık