Titreşim Fikstürlerinde Vibrasyon Ölçümleriyle Sonlu Elemanlar Model Sonuçlarının Karşılaştırılması - Kaya, Doğan Fethi; Nalbant, Muammer (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmada, titreşim testleri sırasında sarsıcı ve test edilecek ürün arasında titreşimin kayıpsız iletilmesini amaçlayan bir titreşim fikstürü tasarlanmıştır. Tasarlanan titreşim fikstürü Al 6061 serisi ve St52 çelik malzemeler kullanılarak üretilmiştir. Tasarım, ANSYS paket programı kullanılarak ve MIL-HNDBK-2164A askeri standardında yer alan rastsal titreşim profili için uygun fikstür limitleri sağlanarak tamamlanmıştır. Analizler doğrultusunda titreşim fikstürü imal edilmiştir. İmal edilen bu titreşim fikstürü sarsıcının dikey eksen tertibatına bağlanarak üzerinden ivme ölçerlerle veriler alınmıştır. Analiz sonuçları ve deneysel sonuçlar karşılaştırılmıştır. Yapılan rastsal titreşim analizlerindeki GRMS değerlerinin oranları incelendiğinde, bu oranların 1, 043 olduğu görülmüştür. Titreşim fikstürünün rastsal titreşim testlerinde bazı frekans aralıklarında titreşim profilini tam olarak iletemese de titreşim kaynaklı enerjiyi başarılı bir şekilde ileteceği değerlendirilmiştir.
maummfd
Keywords: Titreşim; Sarsıcı; Doğal Frekans; Mod Şekilleri