Soğuk Savaş Dönemi Türk Dış Politikasına Hegemonya Merkezli Bakış: Mahmut Şerafettin Dikerdem Örneği - Ergüç, Veysel (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmada Mahmut Şerafettin Dikerdem’in Soğuk Savaş döneminde şekillenen Türk dış politikasına bakışı incelenecektir. İnceleme hegemonya kavramı merkezinde yapılacaktır. Hegemonya kavramı, Robert W. Cox’un gözlüğüyle okunacaktır. Bu çalışmada Dikerdem’in zihnindeki hegemonya kavramı ile Cox’un formüle ettiği hegemonya kavramı arasında bağlantı kurulacaktır. Bu açıdan Dikerdem’in Soğuk Savaş dönemindeki Türk dış politikasının biçimlenişini öznelerarasılık bir diğer ifadeyle güçler arası etkileşim çerçevesinde okuduğu savunulacaktır.
Keywords: Hegemonya; Devlet; Dış Politika; Robert Cox; Mahmut Dikerdem