Beden eğitimi öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencileri ile ilgili duygu, tutum ve kaygılarının mesleki öz yeterlilikleri açısından incelenmesi (Malatya ili örneği) - Keskinkılıç, Korhan (Muş Alparslan Üniversitesi, 2022)
Bu çalışma, beden eğitimi öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencileri ile ilgili duygu, tutum ve kaygılarının mesleki öz yeterlilikleri açısından incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Bayar vd., (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan Kaynaştırma Eğitimi ile ilgili Duygular, Tutumlar ve Kaygılar Ölçeği (KEİDTKÖ) ile Çapa vd., (2005) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Öğretmen Öz-Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim döneminde Malatya ilinde görev yapan 550 beden eğitimi öğretmeni oluştururken; örneklem grubunu, 174'ü erkek, 99'u kadın olmak üzere toplam 273 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Aras?tırmaya katılan gönüllü sayısı 50'den büyük oldug?u ic?in verilerinin normallik analizleri ''Kolmogrov Smirnov testi'' ile sınandı. İkili karşılaştırmalar için ''Independet-Sample T test'', ikiden fazla değişkenler için ''One-Way ANOVA'' testi kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin cinsiyet ve sınıfında kaynaştırma öğrencisi olma değişkenine göre; tutum ve mesleki yeterliliklerinde anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Yaş, meslek yılı, okul kademesi, fiziksel aktivite yapma, ailede engelli birey olma değişkenlerine göre; öğretmenlerin duygu, tutum, kaygı ve mesleki öz yeterliliklerinde anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır. Sonuç olarak; Öğretmenlerin kaynaştırma öğrencileri ile ilgili farklı değişkenlere göre duygu ve tutumlarında yüksek, kaygı durumlarında ise düşük seviyede oldukları ve mesleki yeterliliklerinde yetkin oldukları saptanmıştır.

This study was planned to examine the feelings, attitudes and concerns of physical education teachers about inclusive students in terms of their professional self-efficacy. In the study, descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used. As data collection tools, Personal Information Form, adapted into Turkish by Bayar etc., (2015) Emotions, Attitudes and Concerns about Inclusive Education Scale (KEIDTKÖ) and Teacher Self-Efficacy Scale adapted into Turkish by Çapa etc., (2005) used. While the universe of the study consisted of 550 physical education teachers working in Malatya in the 2020-2021 academic year; The sample group consists of 273 physical education teachers, 174 of whom are male and 99 are female. Since the number of volunteers participating in the study was greater than 50, the normality analyzes of the data were tested with the "Kolmogrov Smirnov test". "Independet-Sample T test" was used for pair wise comparisons, and "One-Way ANOVA" test was used for more than two variables. In the research, according to the variables of teachers' gender and being an inclusion student in their class; Significant differences were found in attitudes and professional competencies. According to the variables of age, professional year, school level, physical activity, being a disabled person in the family; No significant differences were found in teachers' emotions, attitudes, anxiety and professional self-efficacy. As a result; It was determined that the teachers were high in their emotions and attitudes, low in anxiety, and were competent in their professional competence, according to different variables related to inclusive students.
Examination of physical education teacher's emotions, attitudes and concerns about inclusion students in terms of professional self efficiencies (Malatya province)
Keywords: Spor; Sports; Beden eğitimi ve spor dersi; Physical education and sports lesson; Kaynaştırma eğitimi; Inclusive education; Öğretmen; Kaynaştırma; Duygu; Tutum; Kaygı; Öz Yeterlilik; Teacher, Inclusion, Emotion, Attitude, Anxiety, Self-Efficacy