VETERİNER CERRAHİDE A VİTAMİNİNİN ROLÜ - Durgun, Taner; İstek, Özmen (Fırat University, 2004)
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE A vitamini bitkisel gıdalarda tek başına bulunmayıp, karoten preküsörü halinde bulunur. Bu bileşikler çoğunlukla provitamin A olarak adlandırılır. A Vitamini aktivitesine sahip α-, β-, γ-karoten ve kriptoksantin olmak üzere dört farklı karoten vardır. Hem A vitamini hem de karoten ince bağırsaklarda yağ esterleri formunda absorbe edilir. Absorbe edilen karotenin çoğu bağırsak mukozasında A vitaminine dönüştürülür. Vitamin A; büyüme, üreme, epitel dokuların korunması, kemik ve dişin organik maddelerinin gelişimi ve normal görme fonksiyonu için gereklidir. Görme purpurunun (rodopsin) yeniden sentezlenmesi için ihtiyaç duyulan A vitamini yetersizliği, tüm hayvanlarda gece körlüğü olarak nitelenen bir semptomla sonuçlanır. Ayrıca spinal ve diğer kemiklerin normal gelişimindeki bozukluk, sinirlere basınç uygulaması ve sinirlerde dejenerasyonlara neden olur. Profilaktik olarak, gebelik süresince A vitamininin depo formuna ihtiyaç aşırı miktarda artacağından dolayı tüm hayvanlarda A vitamini enjeksiyonları yapılmalıdır. Yeni doğan yavrulara A vitamininden zengin kolostrum verilmelidir.
Keywords: A Vitamini; Cerrahi; Veteriner