EḤMED ḤÎLMÎ EL QOẊÎ VE REHBERÊ SANÎ ŞERHAEQÎDA EḤMEDÊ XANÎ İSİMLİ ESERİ - Karaman, Cevdet (Muş Alparslan Üniversitesi, 2017)
Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Girişte tezin içerik, önem ve kaynakçsından bahsedilmiştir. Birinci bölümde E?med ?îlmî el-Qo?î'nin hayatı ve eserlerî anlatılmıştır. Tezin ana omurgasını teşkil eden ikinci bölümde de E?med ?îlmî el-Qo?î'nin arap alfabesiyle yazdığı "Rehberê Sanî Şerha Eqîda E?medê Xanî" isimli eseri latinize edildikten sonra bir sözlükçe eklenerek Arap Alfabesiyle okuyamıyan yeni nesil okuyucunun istifadesine sunulmuştur. Bu çalışmamızın Kürt Dili ile ilgilenen gelecek kuşaklar için faydalı bir çalışma olması en önemli dilek ve temennimizdir.

This study is comprised of two chapters. In the Introduction part, I will discuss the content, significance and bibliography of the thesis. In the first chapter, I will talk about the life and the works of ?îlmî el-Qo?î. In the second chapter, which is the basis of the work, I will transcribe the study of Qoxî named "Rehberê Sanî Şerha Eqîda E?medê Xanî" written in Arabic script and then I will attach a glossary for the readers who are not able to read Arabic. I hope the study will be helpful for the posterity.
Keywords: Doğu Dilleri ve Edebiyatı; Eastern Linguistics and Literature; Ehmed Hîlmî; Ehmedê Xanî; Eqîde; Rehberê Sanî; Şii; Ehli Sunnet; Mutezile; Harici; E?med ?îlmî; Ehmedê Xanî; Eqîde; Rehberê Sanî; Shiah; Followers of Sunnah; Mu'tazila; Khawarij