Yerel seçimlerde seçmen davranışını etkileyen faktörler: Muş örneği - Coşkun, Bayram; Çetin, Mehmet (My University, 2019)
Seçmen davranışı ve seçmen davranışını etkileyen faktörler, farklı bilim alanlarının inceleme konusu yaptığı ve hakkında bilgi ürettiği bir alandır. Seçmen davranışını etkileyen faktörler genel ve yerel seçimler itibariyle farklılaşabilmektedir. Bu çalışmada önce seçmen davranışının kavramsal incelemesi, seçmen davranışı hakkında teorik yaklaşımlar ve seçmen davranışını etkileyen sosyolojik faktörler gibi konular literatür bilgisi doğrultusunda ele alınmıştır. Devamında Muş merkezde yerel seçimlerde seçmen davranışını etkileyen faktörleri belirleme amacıyla yürütülen bir alan araştırmasının bulgu ve sonuçları paylaşılacaktır. Alan araştırması Muş Belediyesi sınırları içinde yaşayan seçmenlere yönelik olarak yapılmış olup, ana kütleyi temsilen istatistiki olarak hesaplanan sayıda kişiye uygulanmıştır. Anket soruları, literatür bilgisi ve benzeri çalışmalarda kullanılan anket sorularından faydalanılarak bu araştırma kapsamında geliştirilmiştir. Verilerin analizi sonucunda seçmenlerin, yerel yönetimlerin öneminin farkında olduğu söylenebilir.

Factors affecting voter behavior and voter behavior are a field in which different scientific fields make their research subject and produce information about it. The factors affecting to voters' behavior may differ in general and local elections. In this study, conceptual examination of voter behavior, theoretical approaches to voter behavior, and the sociological factors affecting voter behavior in the light of the literature were discussed. Besides, the findings and the results of a field survey conducted to determine the factors affecting voter behavior in the local elections in central of Mus will share. The field survey was conducted for the voters living in the borders of Muş Municipality and applied to the number of persons calculated as statistical representative of the population. Survey questionnaires developed within the scope of this research by making use of questionnaires with literature studies and similar studies used. As a result of the data analysis, it can be said that voters are aware of the importance of local governments.
Factors Affecting Voter Behavior in Local Elections:Mus Sample
Keywords: Seçmen Davranışı; Yerel Seçimler; Muş