Kişi Merkezli Palyatif Bakım Hemşireliği Ölçeği’nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Özalp, Cemal (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma, Kişi Merkezli Palyatif Bakım Hemşireliği Ölçeği’nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Metodolojik tipte gerçekleştirilen çalışma, bir devlet üniversitesi hastanesinde Ocak-Mart 2024 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın çalışma evreninden olasılıksız rastlantısal örneklem yöntemiyle seçilen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 405 hemşireye ulaşıldı. Veriler, ‘Bireysel Bilgi Formu’ ve ‘Kişi Merkezli Palyatif Bakım Hemşireliği Ölçeği’ kullanılarak toplandı. Araştırmada frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler, AFA ve DFA grupları arasındaki farklar ki-kare testleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Ölçeğin çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılarak dil uyarlaması sağlandı. Kapsam Geçerlik İndeksi 0,96 bulundu. Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0,945; Bartlett’s değeri χ2=8982.715, p<0,001 hesaplandı. Model uyum incelemesinde uyum indekslerinin kabul edilebilir sınırlarda olduğu saptandı. Ölçeğin iç tutarlılık α katsayısı .953 bulundu. Sonuç: Kişi Merkezli Palyatif Bakım Hemşireliği Ölçeği’nin Türk dili ve kültürüne uygun, geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlendi.
Keywords: Palyatif bakım, hemşire, geçerlik, güvenlik, Kişi merkezli