AÇIK ÖGRETIM ORTAOKULU TÜRKÇE DERS KITAPLARINDA MIZAHI ÖGELER - Sakiroglu, Yunus (Ahmet AKÇAY, 2021)
Bu çalisma, “Millî Egitim Bakanligi Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü” tarafindan Açik Ögretim Ortaokulu (5, 6, 7 ve 8. sinif) ögrencileri için hazirlanan Türkçe ders kitaplarinin okuma metinlerini mizahi ögeler bakimindan incelemek amaciyla yapilmistir. Arastirma kapsaminda Açik Ögretim Ortaokulu Türkçe ders kitaplarinda yer alan okuma metinleri, mizahi ögelerin dagilimi bakimindan analiz edilmistir. Çalisma, nitel arastirma yöntemlerinden doküman incelemesine göre yapilmistir. Veriler Aydogmus (2017) tarafindan gelistirilen “Mizah Ögeleri Degerlendirme Araci” ile toplanmistir. Çalisma verilerinin analizi nitel veri analiz yöntemlerinden içerik analizi teknigine göre incelenmistir. Çalismada elde edilen sonuçlara göre; 6 ve 8. sinif ders kitaplarinda Erdemler, 5. sinif ders kitabinda Vatandaslik; 7. sinif ders kitabinda ise Millî Kültürümüz temasi en fazla mizahi ögenin yer aldigi temalar olmustur. Ayrica Açik Ögretim Ortaokulu Türkçe ders kitaplarinda en fazla kullanilan mizahi ögeler sirasiyla; tekerleme/uyakli sözcük, ikileme/pekistirme, deyim/atasözü, ünlem ve yansima sözcükler olarak saptanmistir. Son olarak, metin türleri ve görseller göz önünde bulunduruldugunda sinif seviyesi yükseldikçe mizahi öge sayilarinda azalis beklenirken incelenen Açik Ögretim Ortaokulu Türkçe ders kitaplarinda böyle bir durumun olmadigi tespit edilmistir.