Küreselleşme Sürecinde Gelişmekte olan Ülkelerde Dış Borçların İktisadi Kalkınma Üzerindeki Etkisi: Heterojen Panel Yaklaşımı - Akyol, Hikmet; Karakuş, Kübra (Artvin Çoruh Üniversitesi, 2019)
Bu araştırmada NIC olarak tanımlanan Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Meksika, Filipinler, Güney Afrika, Tayland ve Türkiye’de dış borçlar ve iktisadi büyüme arasındaki kısa ve uzun dönem ilişki, ekonomik küreselleşme süreci içerisinde incelenmiştir. Aynı zamanda, bu ülkelerde dış borçlanmanın iktisadi büyümeyi hangi yönden etkilediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada, NIC ülkelerinin 1995-2015 dönemi heterojen panel veri analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Gengenbach (2016), eşbütünleşme ve AMG testi bulgularına göre, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Malezya ve Güney Afrika ile Tayland’da dış borçlar uzun dönemde iktisadi büyümeyi negatif etkilemiştir. Çin, Meksika, Filipinler ve Türkiye’de ise uzun dönemde dış borçların iktisadi büyüme üzerinde anlamlı herhangi bir nedensellik etkisi yoktur.
The Effect of External Debt on Economic Development in Developing Countries in the Process of Globalization: Heterogeneous Panel Approach
Keywords: Dış Borç; İktisadi Büyüme