İslamî Muavenet ve Ulusötesi Savunuculuk: Mehmet Akif Ersoy ve İran Örneği - Alanoglu, Murat; Firuzi, Mortaza (My University, 2025)
Kültürel ve tarihî benzerlikler, milletler arasındaki etkileşimi güçlendiren önemli unsurlardır. Bu ortak noktaların göz ardı edilmesi aradaki farklılıkları derinleştirebilir. İran ve Türkiye, köklü dinî, dilsel ve edebî gelenekleri paylaşmakta ve bu ortak miras tarih boyunca iki ülke arasındaki entelektüel etkileşimleri şekillendirmektedir. Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Mehmet Akif Ersoy, İran edebiyatına -özellikle Sâdî-i Şîrâzî’nin eserlerine- duyduğu hayranlık ve İran’ın siyasi mücadelesine olan derin ilgisiyle bu bağı somutlaştıran önemli bir kişiliktir. İran Meşrutiyet Devrimi (1905-1911) sırasında, Mehmet Akif ve M. Cemal Kuntay, 1908 yılında İran Millî Meclisi’nin Muhammed Ali Şah Kaçar tarafından bombalanmasına tepki olarak Acem Şahı adlı şiiri kaleme almışlardır. Sebilürreşad Dergisi’nde yayımlanan bu şiir, Ersoy’un güçlü İslamcı perspektifini yansıtarak istibdada karşı direnişini vurgulamıştır. Mehmet Akif’in bu desteğinin farkında olan Meşrutî Kaçar yönetimi, ona Liyakat ve Fazilet Nişanı takdim etmeyi düşünmüştür. Bu makale, Mehmet Akif Ersoy’un İran’a dair algısını ve İran halkına yönelik savunuculuğunu incelemektedir. İlk olarak Ersoy’un biyografisi ve ideolojik yaklaşımı ele alınmakta, ardından İran’ın bu desteğe verdiği yanıt, özellikle önerilen nişana dair Osmanlı belgeleri üzerinden analizler yapılmaktadır. Ersoy’un İran Meşrutiyet hareketine verdiği desteğin temelinde ümmet kavramına olan bağlılığının yattığını ve onun Müslüman dünyasında ulusötesi bir entelektüel figür olarak konumlandığını ortaya koymaktadır.
Islamic Solidarity and Transnational Advocacy: The Case of Mehmet Akif Ersoy and Iran
Keywords: Tarih; Din Bilimi; Siyasi Bilimler