5. sınıf fen bilimleri dersi canlılar dünyası ünitesinde eşgüdümlü uygulanan altı şapka ve ayrılıp birleşme (jigsaw) tekniklerini kullanmanın öğrenme üzerindeki etkilerinin incelenmesi - Uçar, Mehmet Nuri (My University, 2018)
Bu çalışma Fen Bilimleri dersinde Altı Şapka ve Jigsaw tekniklerinin eşgüdümlü (Altı Şapka ve Jigsaw) olarak uygulanmasının 5. sınıf öğrencilerinin öğrenmeleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Muş Yavuz Selim Ortaokulunda 5. sınıfta öğrenimlerine devam eden 26’sı Altı Şapkalı deney grubu (D1), 26’sı Jigsawlı deney grubu (D2) ve 25’i eşgüdümlü deney grubu (D3) ve 25’i de kontrol grubu olmak üzere toplamda 102 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri nicel araştırma yöntemlerinden olan ön test-son test yarı deneysel desen kullanılarak elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde, grupların başarı puanlarının homojen dağılım gösterdiğini tespit etmek amacı ile grup büyüklüğü 50 den küçük olduğu için Shapiro-Wilks testi yapılmış, verilerin bir kısmı homojen dağılım göstermediğinden ve ikiden fazla grup olduğundan Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Ayrıca gruplar arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için Tamhane testi yapılmıştır. Grupların ön test ve son test verileri arasında artış olup olmadığına bakmak için de Wilcoxon testi yapılmıştır. Araştırma başında uygulanan ön test verileri analiz edildiğinde gruplar arasında anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür (x2=4.152 ve p=.245; p> .05 ). Grupların son test başarı puanlarının sıra ortalama değerlerinin Kruskal-Wallis testi analizine bakıldığında, gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir (x2=28.595 ve p=.000; p< .05 ). Wilcoxon testi ile grupların ön test-son test akademik başarı puanı sıra ortalamalarına bakıldığında en büyük artışın D3 grubunda olduğu en düşük artışın ise Kontrol grubunda olduğu görülmüştür. Grupların Tamhane testi sonuçlarına bakıldığında ön testte dört grup arasında da anlamlı farkın olmadığı ve son testte de D1 ve D2 grupları arasında anlamlı farkın olmadığı görülmüştür. Son testte üç deney grubunun da kontrol grubundan anlamlı fark gösterdiği ve D3 grubunun diğer üç grup ile arasında D3 lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak Altı Şapka ve Jigsaw tekniklerinin eşgüdümlü olarak uygulanmasının hem mevcut programa dayalı eğitim anlayışından hem de Altı Şapka ve Jigsaw tekniklerinin yalnız uygulanmasından daha anlamlı bir sonuç verdiği istatistiksel olarak görülmüştür.
Keywords: Aktif öğrenme; Altı Şapka; Altı Şapkalı Jigsaw; ayrılıp birleşme; işbirlikli öğrenme