Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Nispi Yem Değerleri, İn Vitro Gaz Üretimi, Organik Madde Sindirim Derecesi ve Metabolik Enerji İçeriklerinin Belirlenmesi - Kurt, Özer; Kurt, Ayşe Nida; Kamalak, Adem (My University, 2022)
Bu çalışma 21 farklı baklagil yem bitkisinin kimyasal kompozisyonlarının, nispi yem değerlerinin (NYD), in-vitro gaz üretimi (IVGÜ) ile metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirim derecelerinin (OMSD) belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. İncelenen türlerin ham protein (HP) oranları %12.75-24.96, ADF oranları %23.63-39.53, NDF oranları %36.29-49.16, nispi yem değerleri (NYD) 109.96-179.20, toplam gaz üretimleri (TG) 38.81-50.89 ml, metabolik enerjileri (ME) 8.52-10.45 MJ kg-1 KM, organik madde sindirim dereceleri (OMSD) %56.10-68.54 aralığında bulunmuştur. Macar fiği (Vicia pannonica Crantz.) ve koca fiğ (Vicia narbonensis L.) HP oranı bakımından öne çıkarken (sırasıyla %24.96 ve 24.72), ADF oranı bakımından koca fiğ (%23.63) ve fıçı yoncası (Medicago trancatula Gaertn.) (%23.64), NDF oranı bakımından sırasıyla anadolu üçgülü (Trifolium resupinatum L.) (%36.29), alaca taç otu (Coronilla varia L.) (%36.49) ve ak üçgül (Trifolium repens L.) (%36.72) öne çıkmıştır. NYD en yüksek anadolu üçgülü (179.20), en düşük tarla üçgülünde (Trifolium arvense L.)(109.96) tespit edilmiştir. TG üretimi bakımından en yüksek değerlere fıçı yoncası (50.89 ml) ve ak üçgül (50.52 ml), en düşük değerlere alaca taç otu (38.81 ml), tarla üçgülü (40.27ml) ve sarı çiçekli gazal boynuzu (Lotus corniculatus L.) (40.64 ml) sahip olmuştur. En yüksek ME değeri koca fiğde (10.45 Mj kg-1 KM), en düşük tarla üçgülünde (8.52 Mj kg-1 KM), en yüksek OMSD koca fiğ (%68.54), fıçı yoncası (%68.02) ve ak üçgülde (%67.96), en düşük tarla üçgülü (%56.10) ve alaca taç otunda (%56.62) belirlenmiştir.Sonuç olarak ak üçgül, fıçı yoncası ve Anadolu üçgülü TG, ME, OMSD ve NYD içeriği bakımından diğer baklagil yem bitkilerine göre önemli derecede üstün bulunmuştur (P<0.05).
Keywords: in vitro gaz üretimi; kimyasal kompozisyon; Baklagil kaba yemler