TELEVİZYON DİZİLERİNDE TOPLUMA SUNULAN AİLE KUŞAKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ VE ETKİLEŞİM KIZILCIK ŞERBETİ VE YALI ÇAPKINI ÖRNEĞİ - Aslantaş, Miyase (My University, 2025)
Kuşaklararası ilişkiler ve etkileşim geçmişte olduğu gibi günümüzde de toplumsal yaşamın, iş, eğitim ve aile hayatının önemli bir bileşenini oluşturmaya devam etmektedir. Bu devamlılıkla birlikte her geçen gün gelişen teknoloji ve iletişim araçları sayesinde kuşakların içine doğmuş oldukları dünya, yüz yüze veya sanal ortamda iletişim kurma yöntemleri, sosyo-kültürel yaşamları ve birbirleriyle olan ilişkileri de değişime uğramaktadır. Geleneksel medyanın en önemli temsilcilerinden olan televizyonda yayımlanan diziler ilk örneklerinden sonra günümüze gelene kadar izleyicilerin beğeniyle takip ettikleri bir program türü olmuştur. Genellikle kurmaca hikayeler olarak üretilen veya gerçek yaşam öykülerinden uyarlanan diziler zamanla bireylerin, duruş, düşünüş, giyim-kuşam, tüketim alışkanlıkları, saç stilleri, sosyalleşme biçimleri gibi çeşitli açılarda etkin bir rol oynamaya başlamışlardır. Araştırmanın amacı; günümüzde yaygın olarak kullanılan dijital platformlara ve sosyal medya uygulamalarına rağmen izleyicisini kaybetmeyen, yayınlandıkları günlerde reyting ölçümlerinde üst sıralarda yer alan televizyon dizilerinde aile kuşakları arasındaki ilişki ve etkileşimin izleyicilere nasıl sunulduğuna dair bir bakış açısı ortaya koyabilmektir. Araştırma nitel olarak tasarlanmış ve nitel araştırmalarda kullanılan amaçlı örneklem yöntemi ile 2023/2024 sezonunda televizyonda yayımlanan diziler arasından belirlenen Kızılcık Şerbeti ve Yalı Çapkını dizileri üzerinde içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre dizilerdeki aile kuşakları arasında gerçekleşen ilişki-etkileşim dayanışma ve çatışma temelinde kurgulanmıştır.
Keywords: İletişim; Film; Radyo; Televizyon; Aile Çalışmaları