Metil Kırmızısının Silikajel Üzerindeki Çözeltiden Adsorpsiyonu: Denge İzotermleri ve Kinetik İncelemeler - Gözeten, İbrahim; Savran, Ali (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
The aim of this study was to remove methylene red from the aqueous solution. In this study, silicagel was used as adsorbent.The experiments were made with 20 mg adsorbents at different pH (2, 3, 4, 7, 10). The experimental data were analyzed using Langmuir, Freundlich, Dubinin-Radushkevich-Kaganer (DKR), Temkin ve Brunauer-Emmett-Teller (BET) isotherm equations and the constants of these equations were determined. The suitability of 20 mg/L dye solution to Langergren pseudo-first order and pseudo-second order rate equations were tested. Thermodynamic parameter such as change of free energy, entalphy and entropy of adsorption were calculated. As a result, the data obtained indicated that adsorption is a physical, exothermic and spontaneous.

Bu çalışmanın amacı, sulu çözeltiden metilen kırmızısınınuzaklaştırılmasıdır. Bu çalışmada adsorban olarak silikajel kullanılmıştır.Farklı pH’larda (2, 3, 4, 7, 10) 20 mg adsorban ile çalışmalar yapılmıştır.Deneysel veriler, Langmuir, Freundlich, Dubinin-Radushkevich-Kaganer (DKR), Temkin ve Brunauer-Emmett-Teller (BET) denklemleri kullanılarak analiz edilmişve bu denklemlerin sabitleri belirlenmiştir. 20 mg/L’lik boya çözeltilerininLangergren yalancı birinci derece ve yalancı ikinci derece hız denklemineuygunluğu denenmiştir. Termodinamik parametrelerden adsorpsiyon entalpisi (?Ho), Gibbs serbest entalpisi (?Go) ve adsorpsiyon entropisi (?So)değerleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak, elde edilen veriler adsorpsiyonunfiziksel, ekzotermik ve kendiliğinden yürüyen bir olay olduğunu göstermiştir.
Adsorption of Methylene Red in Solution on Silica Gel: Equilibrium Isotherm and Kinetic Studies
msufbd
Keywords: Dyestuff; Methyl Red; Isotherm; Kinetic; Silika jel; İzoterm; Kinetik