Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarına Başvuran Hastalardan Alınan Kan Örneklerinde İki Yıllık Hepatit ve HIV Seroprevalansı - Dicle, Yalçın; Aydın, Elif; Tuna, Duygu Kübra (My University, 2021)
Amaç: Viral hepatitler ve HIV akut ve kronik enfeksiyonlara neden olan küresel bir sa ğlık sorunudur. Bu çalışmada; birinci basamak sağlık kuruluşlarından Van Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderilen klinik numunelerde; HBsAg, anti-HBs, anti-HCV, HAV IgG ve anti-HIV seropozitiflik oranlar ının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, Van ili ve çevresinden Ocak 2016 ile Ocak 2018 tarihleri arasında laboratuvarımıza gönderilen HBsAg, anti-HBS, anti-HCV, HAV IgG ve anti-HIV klinik numunelere ait veri ler retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Serum örnekleri Chemiluminescent Microparticle İmmunoassay (CMIA) mikro eliza yöntemiyle Siemens (Advia CP, USA) cihazı kullanılarak analiz edilmiştir. Serolojik verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde ki- kare (?2) testi kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 44509 hastaya HBsAg, 50183 hastaya anti- HBs, 39552 hastaya anti-HCV ve 37671 hastaya anti-HAV IgG ve 35084 hastaya anti-HIV testi yapılmıştır. Bu çalışmada, HBsAg (%1,66), Anti-HBs (%30, 6), Anti-HCV (%0,27), anti- HAV IgG (%48,67) ve Anti-HIV (%0,005) oranlarında seropozitiflik saptanmıştır. En yüksek Anti-HBs seropozitiflik oranının 15 yaş altı ve 15-24 yaş gruplarında oldu ğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmamız literatür ile kar şılaştırıldığında genel olarak HbsAg, anti-HBs, anti -HCV, HAV IgG ve anti-HIV serorevalansı bazı çalışmalara göre düşük bulunmuştur. Bu çalışmada, seropozitiflik oranlarının dü şük seyretmesinin en önemli sebebi donörlerin ço ğunluğunun, sa ğlık raporu almak için birinci basamak sağlık kuruluşuna ba şvuran sağlıklı bireylerden oluşması olarak düşünülebilir.