Müslüman İran'da Zerdüşti Kimliğinin İnşası - Niechciat, Paulina; Sular, Mehmet Emin; Salmazzem, Mehmet (Muş Alparslan Üniversitesi, 2014)
Bu makalede, Müslüman dünyasının kendi içinde yaşadığı farklılıklara dikkat çekmek istiyorum. Araştırmamda, İran İslam Cumhuriyeti’ndeki Zerdüştî dinî azınlığını ele alacağım. Günümüz İran’ı, dinî bir devlet olmasına ve onun resmi dinî anlayışı da on iki imam Şiiliğine dayanmasına rağmen ülkede dinî çoğulculuk bulunmaktadır. İslam devleti bağlamında, kolektif Zerdüştî kimliğini inşa etme süreci üzerine değerlendirme yapmak istiyorum.
Constructing Zoroastrian Identity in Muslim Iran
anemon
Keywords: Zerdüştlük; İslam; kimlik; İran; zımmî; İslam Devrimi; Shmuel Noah Eisenstadt.