Akdeniz Bölgesi Kozmik Radyasyon Doz Eşdeğerinin Fluka/Flair Programı ile Belirlenmesi - Bülbül, Madi; Çam, Hanifi (My University, 2023)
Bu çalışmada; Akdeniz Bölgesine ait olan Adana, Antalya, Burdur, Isparta, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin yıllık ortalama kozmik radyasyon doz eşdeğerleri tespit edilmeye çalışılmış olup bu değerler RGY(Radyasyon Güvenlik Yönetmeliği) ve ICRP(Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu)’nun belirlemiş olduğu değerler ile karşılaştırılmıştır. Aynı zamanda Orta Karadeniz Bölgesinde, aynı programla yapılan farklı çalışmayla da sonuçlar kıyaslanmıştır. Yapılan tüm ölçümler sonucunda en fazla maruziyet 467,6 µSv/y değer ile Isparta iline ait iken en az maruziyet değeri ise 285,4 µSv/y ile Mersin iline ait çıkmıştır. RGY ve ICRP’ye göre maruziyet oranı çok düşük olduğu ve maruziyet etkisinin rakım ile doğrudan orantılı olduğu tespit edilmiştir. Aynı enlem üzerinde bulunan bölgeler için ise boylamın bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Keywords: Akdeniz Bölgesi; Rakım; Fluka/Flair; Kozmik radyasyon