Borsa İstanbul Teknoloji ve Bilişim Endeksi Firmalarında Ar-Ge Harcamaları ve Finansal Performans İlişkisi - Aytekin, Sinan; Güler Özçalık, Sevinç (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
ÇalışmadaAR-GE harcamaları ile işletmelerin finansal performansları arasındaki ilişkiyiortaya koymak amacıyla 2011:Q1-2018:Q1 dönemleri arasında Borsa İstanbulTeknoloji ve Bilişim Endekslerinde işlem gören 7 işletmenin AR-GE ve performansverileri kullanılmıştır. Kurulan 3 ayrı model ile panel veri analiziuygulanmıştır. Bağımlı değişkenler, FVÖK, ROIC ve Net Satışlar; bağımsızdeğişkenler ise AR-GE Harcamaları, AR-GE/Net Satışlar, AR-GE/Toplam Faaliyet Giderlerive Piyasa Değeri/Defter Değeri’dir. FVÖK’ün bağımlı değişken olduğu birinci modelde FVÖK ile AR-GEHarcamaları ve Piyasa Değeri/Defter Değeri arasında pozitif, AR-GE/ToplamFaaliyet Giderleri arasında ise negatif anlamlı ilişki tespit edilmiştir.  Net Satışların bağımlı değişken olduğumodelde Net Satışlar ile AR-GE Harcamaları arasında pozitif, AR-GE/ToplamFaaliyet Giderleri arasında ise negatif anlamlı ilişki tespit edilmiştir. ROICbağımlı değişkeni ile istatistiki olarak anlamlı bir ilişki tespitedilememiştir.

The aim of this study is to determine the relationship between R-Dexpenditures and the financial performance of 7 companies which are listed inBorsa Istanbul Technology and Information Technology Indices between 2011:Q1-2018:Q1.Dependent variables are EBIT, ROIC and Net Sales; the independent variables areR&D Expenditures, R&D/Net Sales, R&D/Total Operating Expenses andMarket Value/Book Value. In the model where EBIT is a dependent variable, thereis a positive relationship between EBIT and R&D Expenditures and MarketValue/Book Value, and a negative relationship between R&D/Total OperatingExpenses. In the model where Net Sales are the dependent variable, there is apositive relationship between Net Sales and R&D Expenditures and a negativerelationship between R&D/Total Operating Expenses.
Relationship Between R&D Expenditure and Financial Performance on Technology and Information Technology Indices Firms in Borsa Istanbul
anemon
Keywords: Ar-Ge Harcamaları; Finansal Performans; Panel Veri Analizi; BIST Teknoloji Endeksi; BIST Bilişim Endeksi; R&D Expenditures; Financial Performance; Panel Data Analysis; BIST Technology Index; BIST Information Technology Index