Sınıf öğretmenlerinin grup çalışmaları’na ilişkin görüşlerinin incelenmesi - Yasul, Ali Fuad; Samancı, Osman (My University, 2015)
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin grup çalışmaları hakkındaki görüşlerini ve karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tasarlanmış olup "durum çalışması" deseni kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu "kolay ulaşılabilir durum örneklemesi" yöntemiyle seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 56 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak dört açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme sonunda toplanan veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiş ve doğrudan alıntılarla desteklenerek sunulmuştur. Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre grup çalışmalarının en olumlu yönleri; yardımlaşma ve paylaşma duygularını geliştirmesi, akademik başarıyı artırması, sosyalleşmeyi sağlaması, sorumluluk bilincinin oluşmasına yardımcı olması ve çalışmaya karşı motivasyonu artırmasıdır. Olumsuz birtakım öğrenci davranışları, maddi olanakların yetersizliği, zaman alıcı olması ve rekabetçi bir anlayışı ortaya çıkarması, sınıf öğretmenlerinin grup çalışması yaptırırken karşılaştıkları sorunların başında gelmektedir

The aim of this study is to determine the classroom teacher’s views about group works and problems they encounter during they perform group works. The research was conducted within the scope of qualitative research approach and it was used “case study” as research design. Participants of this study consisted of fifty-six classroom teachers who were selected by using “easy reachable sampling method” and participated in this study voluntarily. “Semi-structured interview form” consisting of four openended questions was used for data collection. Datas gathered after interviews were analyzed by using “content analysis” and supported by direct quotations. Promoting sentiments of helping each other and sharing, increasing academic achievement, providing socialization, raising consciousness of accountability and increasing motivation towards studying are the compensations of group works according to classroom teachers. Participants stated those; negative students’ behaviors, insufficiency of materials, consuming plenty of time and causing a competitive understanding are negative sides of group works
Examining Views of Classroom Teachers about ‘Group Works’
Keywords: İşbirliğine dayalı öğrenme; Matematik öğretimi; İşbirliğine dayalı grup