Oturarak Voleybol Oyuncularının Öz Güven Düzeylerinin Tespiti - Yılmaz, Atike; Kırımoğlu, Hüseyin (My University, 2020)
Bu araştırma, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, Oturarak Voleybol oyuncularının özgüven düzeylerini tespit etmek amacına odaklanmıştır. Katılımcıların öz güven düzeylerini belirlemek için araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ve Akın (2007) tarafından geliştirilen “Öz Güven Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubu, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafında Alanya ilinde düzenlenen Bedensel Engelliler Oturarak Voleybol Müsabakalarına katılan genel toplamda 92 bedensel engelli sporcu içerisinden çalışmamıza gönüllü olarak katılmayı kabul eden, 52’si erkek, 6’sı kadın olmak üzere genel toplamda 58 oturarak voleybol oyuncusundan oluşmuştur. Verilerin analizinde MannWhitney U ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre, kardeş sayısı, algılanan gelir düzeyi, lisans yaşı açılarından, oyuncuların öz güven düzeylerinin istatistiksel açıdan anlamlı farklılık oluşturmadığı tespit edilirken, katılımcıların cinsiyetleri ile iç özgüven düzeyleri ortalamaları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yine katılımcıların, cinsiyetleri ile dış özgüven düzeyleri ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Katılımcıların farklı bir spor branşı ile uğraşma durumu açısından faklı bir spor branşı ile uğraşanların iç öz güven düzeyleri, uğraşmayanlara oranla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Buna karşın dış öz güven seviyelerinde anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Ancak genel öz güven puanları açısından, farklı bir spor branşı ile uğraşan katılımcıların, genel öz güven düzeyi, farklı bir spor branşı ile uğraşmayanlara oranla anlamlı düzeyde farklılık göstermiştir (p<0,05). Sonuç olarak, erkek katılımcıların, kadın katılımcılara oranla daha yüksek iç ve dış özgüvene sahip olduklarını, farklı spor branşı ile uğraşmanın iç öz güven düzeyini arttırdığını ve spor yapmanın bedensel engelli bireylerde öz güven düzeyine pozitif katkı sağlayabileceğini söyleyebiliriz.

This research focuses on determining the level of self-confidence of sitting volleyball players of The Turkish Sports Federation for the Physically Disabled. The "Personal Information Form" developed by the researchers and the "Self-Confidence Scale" developed by Akın (2007) were used in the study. The study group was consisted of 58 sitting volleyball players in total; 52 male, 6 female, who agreed to participate voluntarily from a total of 92 physically challenged athletes who participated in Physically Disabled Sitting Volleyball Competitions organized by in Alanya province. In the evaluation of the data analysis was used. MannWhitney U and Kruskal Wallis H tests. According to the data, while it was determined that there was no statistically significant difference in the self-confidence levels in terms of the number of siblings, perceived income level and license age, there was a significant difference between participants' genders and levels of inner self-confidence. There was also a significant difference between the participants' genders and external self-confidence levels. In the external self-confidence, male participants reported higher levels of external self-confidence. Another finding from the study was that the inner self-confidence levels of participants, who deal with another sports branch, were significantly higher than those who doesn’t. However, no significant difference was found in the level of external self-confidence in terms of dealing with a different sports branch. Though, in terms of general selfconfidence scores, the level of general self-confidence of the participants’ dealing with a different sports branch differed significantly (p <0,05). According to these findings, we can say that male participants have higher inner and external selfconfidence than female participants, dealing with different sports branches increases the level of inner self-confidence and doing sports can positively contribute to the self-confidence level of physically disabled individuals.
Determining the Self-Confidence Levels of Sitting Volleyball Players