PRESCHOOL TEACHERS’ VIEWS OF CLASSROOM MANAGEMENT PROCESSES - Türk, Cumhur; Kartal, Ayça; Karademir, Abdulhamit; Öcal, Erdinç (My University, 2019)
In this study, it is aimed to determine teachers„ views of classroom management in theory and practice to help the development and implementation of new strategies to improve classroom management skills and to increase the quality of preschool education. The study sample consisted of 20 preschool teachers (19 women; 1 men) who have been working in public and private kindergartens within the central district of Muş in Turkey for 1 to 17 years. According to results, participants? selfassessments of using reward and punishment strategies in classroom management show that Teacher Determination is the most important factor in the structuring, determination and implementation of all other strategies used in classroom management. It is recommended that new approaches be developed in classroom management based on digitalization and Education 4.0. Teachers should be trained on different management strategies such as robot teachers, gamification and inverted classes

Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerin sınıf yönetim süreçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Olgubilim (fenomenoloji) deseninde temellenen bu nitel araştırmada olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaca yönelik örnekleme kullanılmıştır. Kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile seçilen çalışma grubunu Muş ili merkez ilçesi sınırları içerisinde resmî ve özel anaokullarında görev yapmakta olan 20 okulöncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin mesleki deneyimleri 1-17 yıl arasında değişmekte olup 19?u kadın 1?i erkektir. Çalışmada öğretmenlerin sınıf yönetimi süreçlerinin değerlendirilmesi amacıyla öğretmen görüşleri, yarı yapılandırılmış görüşme formundan faydalanarak alınmıştır. Verilerin analizinde tümevarımsal içerik analizi benimsenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okul öncesi öğretmenlerinin istenmeyen davranışı önleme odaklı bir sınıf yönetimini savundukları ve burada öğrencilerle birlikte demokratik bir sınıf yönetiminden taraf oldukları tespit edilmiştir. Bu noktada sınıf yönetiminde dijitalleşen dünya ve eğitimde 4.0 çağını temel alarak yeni yaklaşımlar üzerinde durulması önerilebilir.
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISINDAN SINIF YÖNETİMİ SÜREÇLERİ