Lise öğrencilerinin algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlık düzeyleri ile öznel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Toğrul, Tugay (Muş Alparslan Üniversitesi, 2025)
Bu tezin amacı, lise öğrencilerinin algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlık düzeyleri ile öznel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma ilişkisel araştırmanın alt çeşidi olan yordayıcı korelasyonel desende yürütülmüştür. Çalışma grubunda 452 lise öğrencisi bulunmaktadır. Araştırmada veri toplamada "Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği", "Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği", "Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği" ve "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Verilerin analizinde "t- testi", "Tek Yönlü Anova", "Pearson Korelasyon Katsayısı" ve "Çoklu Regresyon Analizi" kullanılmıştır. Araştırma bulguları psikolojik sağlamlık ve algılanan sosyal desteğin öznel iyi oluşu yordadığını göstermektedir. Öznel iyi oluş, algılanan sosyal destek ve psikolojik sağlamlık ile anlamlı ilişkiye sahiptir. Sınıf düzeyi ve yaş değişkenlerine göre öznel iyi oluşun anlamlı düzeyde farklılaştığı; cinsiyet ve okul türüne göre ise farklılaşmadığı bulguları elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: psikolojik sağlamlık, algılanan sosyal destek, öznel iyi oluş

The aim of this thesis is to examine the relationship between high school students' perceived social support and psychological resilience levels, and their subjective well-being. The research was conducted using a predictive correlational design, a subtype of relational research. The study group consisted of 452 high school students. Data were collected using the Adolescent Subjective Well-Being Scale, Child and Adolescent Psychological Resilience Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and a Personal Information Form. Data analysis involved the use of t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation coefficient, and multiple regression analysis. The findings indicate that both psychological resilience and perceived social support significantly predict subjective well-being. Moreover, subjective well-being is significantly associated with perceived social support and psychological resilience. It was also found that subjective well-being differs significantly by grade level and age, but not by gender or school type. Key Words: psychological resilience, perceived social support, subjective well-being
The relationship between perceived social support and psychological resilience levels and subjective well-being of high school students
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Psikoloji