Spor yapan bireylerde egzersiz bağımlılığı ile depresyon anksı·yete ve stres du¨zeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Aygün, Gülcan (Muş Alparslan Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, spor yapan bireylerde egzersiz bağımlılığı ile depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki ilişkiyi çeşitli demografik değişkenlere göre analiz etmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya, Siirt ilinde bulunan spor salonlarına devam eden toplam 301 gönüllü katılımcı (149 kadın, 152 erkek) dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak "Demografik Bilgi Formu", "Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği" ve "Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği" kullanılmıştır. Bulguları daha ayrıntılı incelemek amacıyla farkın kökenini belirlemek için post-hoc analizlerden LSD testi kullanılmıştır. Bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, katılımcıların cinsiyet değişkeni ile bireysel-sosyal ihtiyaçların ertelenmesi ve çatışma ile tolerans gelişimi ve tutku alt boyutları arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Ancak, aşırı odaklanma ve duygu değişimi alt boyutu açısından kadın katılımcılar lehine anlamlı bir fark saptanmıştır. İlişki durumu ve meslek değişkenleri ile bireysel-sosyal ihtiyaçların ertelenmesi ve çatışma ile tolerans gelişimi ve tutku alt boyutları arasında anlamlı bir fark bulunmazken, aşırı odaklanma ve duygu değişimi alt boyutu açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. Fiziksel görünümden memnuniyet ile aşırı odaklanma ve duygu değişimi, bireysel- sosyal ihtiyaçların ertelenmesi ve çatışma ile tolerans gelişimi ve tutku alt boyutları arasında anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Haftalık egzersiz süresi ile bireysel-sosyal ihtiyaçların ertelenmesi ve çatışma alt boyutu arasında anlamlı bir fark bulunmazken, aşırı odaklanma ve duygu değişimi ile tolerans gelişimi ve tutku alt boyutları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır.

This study was conducted to analyze the relationship between exercise addiction and depression, anxiety and stress levels in individuals who do sports according to various demographic variables. A total of 301 volunteer participants (149 women, 152 men) attending gyms in Siirt province were included in the research. "Demographic Information Form", "Exercise Addiction Scale" and "Depression, Anxiety and Stress Scale" were used as data collection tools. To examine the findings in more detail, the LSD test was used from post-hoc analyzes to determine the origin of the difference. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationship between dependent variables. The results show that there is no significant difference between the gender variable of the participants and the sub-dimensions of postponement of individual-social needs and conflict and tolerance development and passion. However, a significant difference was detected in favor of female participants in terms of the hyperfocus and emotional change sub-dimensions. While there was no significant difference between relationship status and occupation variables and the postponement of individual-social needs and conflict and tolerance development and passion sub-dimensions, a significant difference was found in terms of hyperfocus and emotional change sub-dimensions. No significant difference could be detected between satisfaction with physical appearance and the sub-dimensions of excessive focus and emotional change, postponement of individual-social needs and conflict, tolerance development and passion. While there was no significant difference between weekly exercise duration and the postponement of individual-social needs and conflict sub-dimensions, a significant difference was found between hyper-focus and emotional change and tolerance development and passion sub-dimensions. Finally, no significant difference was detected between the gender variable of the participants and the depression, anxiety and stress subscales.
Examination of the relationship between exercise dependence and depression, anxiety and stress in individuals who do sports
Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
Keywords: Spor; Sports