Hazine Bölümlerinin KKTC'deki Bankaların Karlılığı Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi - Beton Kalmaz, Demet; Tamel, Mehmet (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
KuzeyKıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bankacılık sektörü ekonominin temel yapıtaşlarından birini oluşturur. Bu çalışmanın temel amacı, ülkemizde sonzamanlarda yeni oluşuma geçen bankaların hazine bölümlerinin görevlerini, önemini ve banka karlılığı içerisindeki payını incelemektir. Bu bağlamda, KuzeyKıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankasından küresel kriz sonrasını kapsayan 2008ve 2015 yılları arasındaki dönem için elde edilen veriler yorumlanmış vebankacılık sektörünün nasıl bir gelişim gösterdiği incelenmiştir. Söz konusudönem içerisinde bankacılık sektöründeki gelişmeler irdelenerek, sektördekibanka ve şube sayısındaki artışa paralel olarak istihdam sayısındaki artış darakamsal olarak ortaya konmuştur. Elde edilen veriler ile hazine bölümlerininbankacılık sektöründeki önemini sergilemek için kullanılmıştır. Bu çalışma, konu ile ilgili araştırma yapan akademisyen, öğrenci ve bankacılık sektöründenbirçok kesime ışık tutacak şekilde tasarlanmıştır.

Banking sector is one of the main constituents of the economy of theTurkish Republic of Northern Cyprus. The main aim of this study is to examinethe role, significance and the share of profits in banking sector that thenewly established Treasury Departments of banks generate. In this context, thedata covering the period after the global crises falling the years between 2008and 2015 collected from the Turkish Republic of Northern Cyprus Central Bankare analyzed and interpreted to explain the recent developments of the bankingsector. The increases in labour employment parallel to the increases of numberof banks and branches are illustrated. With this respect, the significance ofthe Treasury Departments in the sector and the importance of the profits theygenerated were put forth. This study is designed to be guidance for theacademics, students and sector members for further research on the topic.
Evaluation of the Significance of the Treasury Departments on Profitability of Banks in TRNC
anemon
Keywords: Bankacılık; Risk; Hazine Bölümü; Karlılık; Banks; Risk; Profitability; Treasuary Department