İnovasyonun Firma Performansı Üzerine Etkisi: Bistte İmalat Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmalar Üzerine Bir İnceleme - Aslan, Yakup; Aygün, Mehmet (My University, 2019)
Firmalar değişen müşteri beklentilerini takip etmekte güçlük çekmekte ve küreselleşmenin doğal çıktısı olan amansız rekabetle baş etmenin yollarını aramaktadırlar. Çevresel faktörlerin estirdiği değişim rüzgarları, Türk sermaye piyasasında faaliyet gösteren firmaları da doğrudan etkilemektedir. Firmaların hayatlarını sürdürebilmeleri, sürdürülebilir ve avantajlı rekabet üstünlüğünü sağlayarak firma performanslarını en üst seviyeye çıkaracak faaliyetlerin peşinde koşmaları kaçınılmaz hale gelmiştir. Bunun içinde inovasyon faaliyetleri gibi enstrümanlara duyulan ihtiyacın her geçen gün artış trendinde olduğu ifade edilebilir.. Borsa İstanbul’da İmalat sanayiinde faaliyet gösteren 135 firma üzerine çalışma yapılmıştır. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS versiyon 25 paket programıyla betimsel istatistiklerin yanında açıklayıcı faktör analizinden yararlanılmıştır. LİSREL 9.1 paket programıyla doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi ile kurulan yol analizinden yararlanılarak hipotezler test edilmiştir.

Firms are having difficulty keeping up with changing customer expectations and seeking ways to cope with the relentless competition of globalization. The changing winds exerted by environmental factors also directly affect firms operating in the Turkish capital market. It has become inevitable for companies to pursue activities that can lead their lives, maximize firm performance by providing sustainable and advantageous competitive advantage. The stock exchange has been working on 135 companies operating in the manufacturing industry in Istanbul. Questionnaire method was used in the study. In the analysis of the data, explanatory factor analysis was utilized besides descriptive statistics with the SPSS version 25-package program. LISREL 9.1 has benefited from the path analysis established by confirmatory factor analysis and structural equation modeling with the package program.
Effect of Innovation on Firm Performance: A Study on Manufacturing Companies in Bist