Geleceğin Teknolojisinde Hemşirelik - Şendir, Merdiye; Şimşekoğlu, Nesibe; Kaya, Abdulsamed; Sümer, Kamber (Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2019)
Sağlık hizmetleri üretiminde yararlanılan teknolojilerde görülen gelişmeler hasta birey ve yakınları ile bu teknolojileri kullanan sağlık profesyonellerinin davranış biçimlerini de değiştirmektedir. Profesyonel sağlık ekibi içinde vazgeçilmez yeri olan hemşirelerin teknolojiyi anlama ve nasıl kullanılacağını keşfetme konusunda çaba sarf etmeleri mesleki gelişimleri açısından önemlidir. Teknolojideki gelişmeler hemşirelerin görevlerini daha etkin yerine getirmelerine, sağlık bakımı hizmetlerini daha verimli ve güvenli bir şekilde sunmalarına yardımcı olmaktadır. Geleceğin teknolojik gelişmeleri, hemşireleri mesleğinden etmese de meslek üzerinde ciddi etkileri olacağı açıktır. Hemşireler gelecekte rutin işleri devredecek ve bakım gibi karmaşık işlere daha fazla zaman ayıracaktır. Bu durum bakım kalitesini olumlu etkileyeceği gibi bazı işleri devralan yapay zekâ teknolojisine sahip robotik cihazların belli bir oranda da günümüz hemşireliğine olan gereksinimi azaltacaktır. Makinelere şefkat ve empati modellemek çok zor olduğundan robotların sınırlı kalacağı en önemli alanın duygusal boyut olacağı öngörülmektedir. Bu derleme, teknolojik gelişmeler ışığında insansı robotların profesyonel hemşirelik uygulamalarına yönelik etkilerine ilişkin sorunları, görüşleri ve önerileri açıklamak amacıyla hazırlanmıştır.
Nursing in Future Technology
Keywords: hemşire; teknoloji; yapay zeka