5., 6., 7., 8. Sınıfların Fen Bilimleri Dersine Ait Sınav Sorularının Soru Biçimlerine Göre Değerlendirilmesi (Muş İli Örneği) - Güleryüz, Hasan; Erdoğan, İbrahim (My University, 2017)
Araştırmanın amacı, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf Fen Bilimleri dersi sınav sorularının soru biçimlerine göre analizini yaparak soruların nasıl bir dağılım gösterdiğini bulmaya çalışmaktır. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla Muş merkezde bulunan toplam 29 Fen Bilimleri öğretmeninden, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Fen Bilimleri dersi 1. ve 2. dönemine ait toplam 4868 adet yazılı sınav sorusu elde edilmiştir. Bu soruların analizleri uzman görüşleri doğrultusunda yapılmıştır. 29 Fen Bilimleri öğretmeni arasından 21 öğretmenle mülakat yapılarak, ortaya çıkan sonuçların nedenleri araştırılmıştır. Soru biçimlerinin analiz sonucuna göre, soruların %21'i doğru-yanlış, %6 eşleşmeli, %27,5'i boşluk doldurma, %43,4'ü çoktan seçmeli ve %2,1'i de açık uçlu (klasik) soru türünde hazırlandığı görülmüştür

The purpose of the study is to analyzese condary school 5, 6,7 and 8th grade science and technology course exam questions according to question forms and to try to find out what kind ofa distribution the questions have. In this research study, document analysis method was used in the framework of the qualitative research approach. For this purpose,4868science and technology questions, formed in first and second semesters of the course, have been taken from 29teachersworking in the center of Muş in 2013 – 2014 School Year. Analysis of these questions was conducted in accordance with expert opinion. According to the results of analysis of question format, it is seen that 21% of the questions were true-false, %6 of the questions were matching, 27,5% of the questions were filling in the gap, 43,4% of the questions were multiplechoice and 2,1% of the questions were open-ended
The Evaluation of ExamQuestionsof Science and Technology Lesson of 5, 6, 7 and 8 th Grades According to Question Formats (Sample of Muş Province)