A Study to Measure the Perceptions of Azerbaijani Healthcare Workers towards the COVID-19 Pandemic - Korkmazer, Fuat; Selamzade, Fuad; Bostan, Sedat (My University, 2020)
In December of 2019, COVID-19 virus, which is supposed to have transferred from a wildlife market in Wuhan, China, started the coronavirus pandemic. The virus has somehow transferred out of the borders of Wuhan city with humanitarian mobility and spread across the world. This disease has also revealed in Azerbaijan after European countries. In order to fight against the coronavirus pandemic more strongly, it is important to know the level of protection and anxiety of the Azerbaijani healthcare workers from COVID-19 Pandemic, and to develop and implement the measures in this direction. The aim of the study is to determine how Azerbaijani healthcare workers are affected and protected, and to what extent their anxiety levels. The study was approved by the decision of the Scientific Research and Publication Ethics Committee of Muş Alparslan University dated 29/04/2020 and numbered 10. The study was carried out on the Internet with convenience sampling method on Azerbaijani healthcare workers. COVID-19 Pandemic Healthcare Workers Scale was used in the study. Scale validity and reliability were tested. Survey questions were asked to 144 healthcare workers. Data obtained were analysed and interpreted in the SPSS program. Research findings were analysed with frequency, ANOVA and t test. As a result of the findings obtained, it was determined that healthcare workers in Azerbaijan are under great risk. In order to be successful in the fight against the outbreak, required measures must be taken for the protection of healthcare workers and their families. In addition, professional support should be provided to alleviate their anxiety.

2019 yılının Aralık ayı içerisinde Çin’in Wuhan kentinde bir yaban hayvan pazarından insana geçtiği sanılan COVID-19 virüsü koronavirüs pandemisini başlatmıştır. Virüs bir şekilde Wuhan kenti sınırları dışına insani hareketlilikle taşınmış ve dünya yayılmıştır. Hastalık Avrupa ülkelerinin ardından Azerbaycan’da da kendini göstermiştir. Koronavirüs pandemisiyle daha güçlü mücadele etmek için Azerbaycan sağlık çalışanlarının COVID-19 Pandemisinden Korunma ve Kaygı Duyma düzeyinin bilinmesi bu doğrultuda önlemlerin geliştirilip uygulanması önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı, Azerbaycan sağlık çalışanlarının kornavirüsten nasıl etkilendiği, korunduğu ve kaygısının ne düzeyde olduğunu tespit etmektir. Çalışma, Muş Alparslan Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulunun 29/04/2020 tarihli ve 10 numaralı kararınca uygun bulunmuştur. Araştırma Azerbaycan sağlık çalışanları üzerinde kolayda örnekleme yöntemiyle internet üzerinden yapılmıştır. Araştırmada COVID-19 Pandemisi Sağlık Çalışanları Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek geçerlilik ve güvenirliği test edilmiştir. Anket soruları 144 sağlık çalışanına sorulmuştur. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma bulguları frekans, ANOVA ve t testi ile analize tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular sonucunda Azerbaycan’daki sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğunun kendilerini risk altında gördükleri tespit edilmiştir. Ayrıca, katılımcıların kaygı düzeylerinin oldukça yüksek olduğu ve bu durumun azaltılması için çalışma ortamları iyileştirilmesi ve salgına maruz kalma riskiniin en aza indirilmesi gerektiği önerilmektedir. Pandemi ile mücadelede sağlık çalışanlarının Çin, Almanya, Azerbaycan ve Türkiye'yi başarılı, İtalya, İran, İspanya ve ABD'yi başarısız olarak gördüğü tespit edilmiştit. Salgınla mücadelede başarı sağlanabilmesi amacıyla sağlık çalışanları ve ailelerinin koruması için gerekli önlemlerin alınması, kaygılarının giderilmesi için profesyonel destek sağlanması gerekmektedir.
Azerbaycan Sağlık Çalışanlarının COVID-19 Pandemisine Yönelik Algılarının Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma