Sığırların Solunum Sistemi Hastalığı Kompleksi - Aydın, Ömer (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Sığırların solunum sistemi hastalığı stres, viral, bakteriyel, çevresel ve hayvana ait faktörleri kapsayan multifaktöriyel sebeplerden oluşabilmektedir. Enfeksiyon etkenlerinden viral etkenleri Herpes virüs-1, Parainflüenza virüs 3, Bovine respiratuar sinsityal virüs, Bovine viral diyare virüs oluştururken, bakteriyel etkenleri Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Histophilus somni ve Mycoplasma bovis oluşturmaktadır. İyi besleme, hastalıklara karşı aşılama, stres faktörlerini azaltma ve hava sirkülasyonunu düzenleme sığırlarda solunum sistemi hastalıkları riskini azaltmada önemli faktörlerdir. Tedavide daha çok tetrasiklin, florokinolon, seftiofur, tilmikosin ve tulatromisin gibi makrolid antibiyotikler kullanılmaktadır. Ayrıca destekleyici tedavide nonsteroid ve streoid türevli antienflamatuvar ilaçlar da kullanılmaktadır.

Bovine respiratory disease can be caused by multifactorial causes including stress, viral, bacterial, environmental and animal factors. Among the infectious agents, while viral agents are Herpes virus-1, Parainfluenza virus 3, Bovine respiratory syncytial virus, Bovine viral diarrhea virüs, bacterial agents are Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Histophilus somni and Myocoplasma bovis. Good nutrition, vaccination against diseases, reducing stress factors and regulating air circulation are important factors in reducing the risk of respiratory diseases in cattle. Tetracycline, fluoroquinolone, ceftiofur and macrolide antibiotics such as tilmicosin and tulathromycin are used in the treatment. In addition, nonsteroidal and steroid-derived anti-inflammatory drugs are used in supportive therapy.
Bovine Respiratory Disease Complex
msufbd
Keywords: Pnömoni; sığırların solunum sistemi hastalığı kompleksi; Solunum patojenleri; Bovine respiratory disease complex; pneumonia; respiratory pathogens