Perceived Stress in Cognitive Performance of Easy and Difficult Task in High and Low Neurotics - Saylık, Rahmi (My University, 2018)
The current study aims at investigating stressrelated differences during processing of easy and difficult tasks in high andlow neurotics. To examine this, 22 high and 22 low neurotic participants wereselected among 400 screened people based on 21 item Eysenck PersonalityQuestionnaire (EPQ). They performed single and dual tasks and subsequentlyfilled self-designed perceived stress survey. An analyses of variance (ANOVA)tests with repeated measures were conducted to analyse the results. The resultsshowed that while high and low neurotics did not differ on easy tasks regardingperformance and perceived stress level, high neurotics were considerably slowerwith greater perceived stress level than low neurotics on difficult tasks.

Buaraştırmanın amacı, kolay ve zor olarak düzenlenmiş testlerin uygulanmasısırasında yüksek ve düşük nevrotik seviyedeki iki gurubun algılanan stresseviyesini incelemektedir. Bunu test etmek için, 21 maddeden oluşan Eysenkkişilik testi kullanilarak 400 kişi arasindan nevrotik seviyesi yüksek ve düşükolan 22’şer kişilik iki grup olustruldu. Bu katılımcılar kolay ve zor olarakadlandırılan testlere tabii tutulduktan sonra, testler sırasında algılananstres seviyeleri ölçüldü. İki grup arasında, kolay ve zor testler ve stresseviyesi arasındaki etkileşimi öğrenmek için ANOVA testi kullanıldı. Sonuçlar,kolay testler sırasında, iki grup test perfromansı ve algılanan stressaçısından benzer iken, zor test uygulaması sırasında, yüksek seviyede nevrotikolan bireyler, düşük seviyede nevrotik olanlara göre daha düşük performans veyüksek stres seviyesine sahip oldukları bulunmuştur.
Nevrotik Bireylerde Kolay ve Zor Testler Sırasında Algılanan Stres Seviyesi ve Bilişsel Performans
Keywords: Psikoloji