Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarına Göre Öykülerle Sosyal Bilgiler Öğretiminin Etkililiği - Dolanbay, Hacer; Bülbül, Yüksel (My University, 2022)
Çalışmanın amacı: Sosyal bilgiler dersi kapsamında öykü gibi edebi eser kullanımı, dersi destekleyici öğretim materyali olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının meslek yaşantılarından önce derslerinde öykü kullanımına yönelik pratik kazanmaları önemlidir. Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının eğitimde öykü kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Materyal ve Yöntem: Nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasına göre tasarlanan araştırmanın örneklem grubunu 2020- 2021 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Türkiye’de bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 20 sosyal bilgiler bölümü ikinci sınıf öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmen adaylarına göre öykü kullanımının ders içeriğindeki çeşitli kavramların öğretimi ve öğretim programında belirlenen değerlerin ve becerilerin kazandırılması şeklinde hem ders sürecine hem de bireysel anlamda birçok kazanım sağladığı tespit edilmiştir. Önemli Vurgular: Sosyal bilgiler öğretmen adaylarına göre ders sürecinde öykü kullanımının derslerin daha ilgi çekici olması, öğrenilenlerin pekiştirilmesi ve kalıcı öğrenme sağlamasında etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.
Effectiveness Of Social Studies Teaching With Storıes According To Social Studies Teacher Candidates
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları