Göç ve Mültecilik Üzerine Yayınlanmış Eserlerde Kök Değerler - Sayır, Muhammed Fatıh (My University, 2022)
Bireylerin davranışlarını şekillendiren ve onların yerindeliğini, ahlakiliğini, etkililiğini ve güzelliğini belirleyen değerler, hayata anlam katar ve insan yaşamıyla yakından ilişkilidir. Bu çalışmada göç ve mültecilik üzerine yayınlanmış eserlerde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2019 Türkçe Öğretim Programında yer alan on kök değerin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yönteminin kullanıldığı çalışmada Mevlâna İdris Zengin tarafından yazılan Halepli Zeynep, Gülsevin Kral’ın kaleme aldığı Umut Sokağı Çocukları ve Çiğdem Sezer’in JuJu beni unutma eseri incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucu JuJu beni unutma eserinde yardımseverlik değerine ilişkin sekiz, vatanseverlik değerine ilişkin yedi, sevgi değerine ilişkin üç ileti tespit edilmiştir. Halepli Zeynep eserinde sadece “yardımseverlik” değerine ilişkin dört iletiye rastlanmış ve Umut Sokağı Çocukları romanının yardımseverlik değerine ilişkin üç ve sevgi değerine ilişkin üç olmak üzere altı ileti içerdiği görülmüştür. Bu çalışmadan elde edilen bulgular konu ile ilgili yapılan diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında Çiğdem Sezer’in JuJu Beni Unutma adlı romanı ve Mevlana İdris Zengin’in Halepli Zeynep eserinin kök değerlerin aktarılmasında faydalı olabileceği sonucunu ortaya koymaktadır. Ancak her üç eserin de artık ülkemizin bir gerçeği olan göç ve mültecilik ile ilgili okurların bir farkındalık geliştirmesi ve göçmen ve mültecilere karşı empati duymasını sağlamada faydalı olabileceği anlaşılmaktadır.
Root Values in Works Published on Migration and Immigration
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Antropoloji