The change of the collision parameters of ‘O+ + N2 ? NO+ + N' reaction according to geomagnetic activity days in the ionosphere - Yaşar, Mehmet; Atıcı, Ramazan; Sağır, Selçuk (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Bir plazma çok sayıda yüklü parçacık etkileşimleriniiçeren bir ortamdır. Bu nedenle plazmayı kinetik teori açısından incelemekyaygın ve uygundur. Bu bağlamdajeomanyetik olarak sakin gün (04/09/2017) ve tedirgin gün (08/09/2017) için ‘O+ + N2 ? NO++ N’ reaksiyonuna ait çarpışma dinamikleri kinetik teori yardımıylaiyonküresel yüksekliler için hesaplandı. Hesaplama sonucunda ortalama serbestyol değerlerinin beklenildiği gibi tedirgin günde daha düşük olduğu görüldü.Toplam çarpışma sayısının ise hem sakin hem de tedirgin günde hmF2yüksekliklerinde maksimuma ulaştığı ve tedirgin gün değerlerinin daha büyükolduğu belirlendi. Çarpışma frekansının ise üstel olarak azaldığı görüldü.

A plasma is amedium containing a large number of charged particle interactions. For this reason, it is common and appropriate toexamine the plasma in terms of kinetic theory. In this context, the collisiondynamics of the ‘O+ + N2? NO+ + N’ reaction for geomagnetically quiet day (04/09/2017)and disturbed day (08/09/2017) were calculated for ionospheric altitudes withthe help of kinetic theory. As a result of the calculation, it was seen thatthe mean free path values were less on the disturbed day, as expected. Thetotal collisions number was seen to reach maximum at the height of hmF2 on bothquiet and disturbed days, and the disturbed day values were greater. It wasseen that the collision frequency decreased exponentially with altitude.
İyonkürede jeomanyetik aktivite günlerine göre ‘O+ + N2 ? NO+ + N’ reaksiyonunun çarpışma parametrelerinin değişimi
msufbd
Keywords: Çarpışma frekansı; jeomanyetik fırtına; iyonküre; Collision dynamics; ionosphere; geomagnetic storm