Reklam ve Perakende Çabalarının Genç Tüketicilerin Karar Alma Tarzları Üzerindeki Etkisi - Köse, Mehmet Said; Başkol, Melih (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
The aim of this research is to determine the decision-making styles ofyoung consumers based on consumers'decision-making inventory, and to measurethe impact of the company's advertising and retail efforts on the determineddecision-making styles. A structured questionnaire was applied to 443 selecteduniversity students using the convenience sampling method. Exploratory andconfirmatory factor analysis is used to validate the CSI. Data analysis wasperformed by the Structural Equation Model (SEM) and support was found for sixdecision- making styles from the original consumer decision making styles inventory(perfectionist, high quality, confused by over-choice, habitual/brand loyal, novelty/fashion, and recreation conscious) and one new decision- making styleis developed (celebrity endorsement). Research has shown that advertising andretail efforts significantly affect consumers'decision-making styles.

Buaraştırmanın amacı, tüketicilerin karar alma tarzları envanterine dayalı olarakgenç tüketicilerin karar alma tarzlarını belirlemek ve şirketlerin reklam veperakende çabalarının belirlenen karar alma tarzları üzerindeki etkileriniölçmektir. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 443 üniversiteöğrencisine yapılandırılmış bir anket uygulanmıştır. Tüketici karar alma tarzıenvanterini doğrulamak için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizikullanılmıştır. Verilerin analizi Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) ilegerçekleştirilmiş ve orijinal tüketici karar verme tarzları envanterinde yeralan (mükemmeliyetçi/yüksek kalite odaklı, seçenek karmaşası, alışkanlık/markabağımlısı odaklı, marka odaklı, yenilikçi/moda odaklı ve fiyat odaklı) altıkarar alma tarzı sonuçlarla desteklenmiştir ve yeni bir karar alma tarzı  (ünlü kabulüne dayanan karar alma tarzı)belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre reklam ve perakende çabalarınıntüketicilerin karar alma tarzlarını anlamlı şekilde etkilediği belirlenmiştir.
The Effects of Advertising and Retail Efforts on Decision Making Styles of Young Consumers
anemon
Keywords: Decision making styles; Young consumer; Advertising; Retail efforts; Karar Alma Tarzları; Genç tüketici; Reklam; Perakende çabaları