Şizofreni Hastalığında Mutluluk Kavramı - Şahin, Fatih; Altun, Özlem Şahin (Lut TAMAM, 2022)
Şizofreni; bireylerin duygu, düşünce ve davranışlarını etkileyen ciddi bir ruhsal bozukluktur. Şizofrenide görülen belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermesine rağmen, bozukluğun seyri çoğunlukla hafif olmamaktadır. Hastalığın bu etkilerine ek olarak hastalar gerek toplumsal gerekse ailesel olumsuzluklarla da mücadele etmek durumunda kalmaktadır. Bu zorlu süreçte hastaların umut, mutluluk gibi pozitif duygulara sahip olması hastalıkla baş etmede motivasyon kaynağı olabilmektedir. Nitekim mutluluk; bir kişinin yaşamının hem işlevsellik hem de başarı ile ilgili temel bir boyutudur. Mutluluk, bireylerde sağlıklı yaşamdan sosyal etkileşime kadar birçok alanda ruhsal ve psikolojik esenliği destekleyici güç konumundadır. Şizofrenide mutluluk; şizofreninin tanı, tedavi ve rehabilitasyonu boyunca bireylerde daha az depresif duygudurum, daha az sosyal izolasyon, geleceğe ve tedavi sürecine ilişkin daha umutlu bir sürece işaret etmektedir. Ancak anhedoni'nin şizofrenide doğal bir durum olduğuna dair uzun süredir devam eden inanç nedeniyle, şizofrenide mutluluk hakkında sınırlı veri bulunmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, şizofreni hastalarında göz ardı edilen mutluluk kavramı hakkında farkındalık oluşturulması ve şizofrenide mutluluğun hem klinik hem de fonksiyonel ve işlevsel sonuçları ile değerlendirilmesidir.
Concept of Happiness in Schizophrenia
yok
Keywords: Mutluluk; Psikiyatri; şizofreni