Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Paralimpik Sporlar Hakkında Farkındalıklarının İncelenmesi - Vural, Engin; Karadağ, Tuba Fatma; Yıldız, Yeliz Ay; Doğanay, Güngör (Uluslararası Bilim Kültür ve Spor Derneği (UBİKS), 2025)
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerinin paralimpik spor farkındalıklarını incelemektir. Tarama modeli ile yürütülen araştırmaya, üç devlet üniversitesinden gönüllü olarak katılan 205’i kadın, 213’ü erkek olmak üzere toplam 418 öğrenci dahil edilmiştir. Veriler “Paralimpik Sporlar Farkındalık Ölçeği” ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Toplanan veriler betimsel istatistikler, tek yönlü MANOVA ve Pearson korelasyon analizleri ile çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, cinsiyet değişkenine göre paralimpik ilgi, paralimpik bilgi ve genel puan ortalamalarında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir (p>,05). Engelli öğrencilere öğretmenlik yapma durumuna göre, katılımcıların paralimpik bilgi ve paralimpik sporlar farkındalık genel ortalama puanlarında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p ,05). Son olarak yaş değişkenine göre yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda, paralimpik bilgi ile yaş arasında ve paralimpik sporlar farkındalık ölçek genel puanı ile yaş arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir (p<,05). Sonuç olarak, cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerinin paralimpik bilgi, paralimpik ilgi ve farkındalık üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Öte yandan engelli öğrencilere öğretmenlik yapma durumu, paralimpik bilgi ve farkındalık düzeyini artırırken; yaş arttıkça paralimpik bilgi ve farkındalık ölçek genel puanında düşük düzeyde bir artış gözlemlenmiştir.
An Examination of the Awareness of Paralympic Sports Among Students of the Physical Education and Sports Teaching Department
Keywords: Farkındalık; Paralimpik spor; Üniversite öğrencileri.