Aseton O-(4-klorofenilsülfonil)oksim maddesinin tuz stresi altındaki mısır fideleri üzerine etkileri - Karakaya, Aylin (Muş Alparslan Üniversitesi, 2022)
Abiyotik stresler bitkisel üretimde verimliliği ve kaliteyi önemli oranda kısıtlamakta olan etkilerdir. Bu çalışmadaki temel amaç, tuz stresi altındaki mısır fidelerine aseton O-(4 klorofenilsülfonil) oksim (AO) bileşiğinin ön uygulaması ile oluşan etkileri araştırmaktır. Bunun için bir deney düzeneği kurulmuştur: 18 saat distile su kontrol (K), önce 6 saat AO sonra 12 saat distile su (AO), 6 saat distile su+12 saat 100 mM NaCl (TS) ve 6 saat AO+12 saat 100 mM NaCl (AO+TS). Bu uygulamalar sonucunda belli parametreler ölçülmüştür. Ölçümler sonucunda nispi su içeriği (NSi) açısından kontrol grubu ve AO uygulanan grup arasında bir fark görülmezken, TS'de önemli bir düşüş, AO+TS'de ise kontrole kıyasla önemli bir artış olduğu görülmüştür. Klorofil içeriği açısından ise TS grubunda AO ve kontrole göre azalma görülürken, AO+TS grubunda klorofil miktarı TS' ye göre önemli bir artış göstermiştir. Karotenoid içeriği ise en yüksek TS de olduğu belirlenirken, en düşük içeriğin ise AO+TS grubunda olduğu anlaşılmıştır. H2O2 ve MDA içeriklerinde ise kontrole göre AO uygulanan grupta önemli bir azalma olduğu, TS grubunda ise kontrole göre bir artma olduğu saptanmıştır. AO+TS grubunda ise TS'ye kıyasla önemli bir azalma görülmüştür. Askorbat peroksidaz, katalaz, guaiacol peroksidaz ve süperoksit dismutaz enzimleri de AO muamelesi sonrasında aktivitelerini düzenleyip, H2O2 ve MDA miktarını önemli oranda azaltmış olduğu görülmüştür. Prolin içeriğinde AO uygulaması ile kontrol grubuna göre bir azalma olduğu, AO+TS grubunda da TS'ye kıyasla yine aynı şekilde bir azalma olduğu belirlenmiştir. Fenolik madde içeriği açısından da AO uygulamasının ciddi değişikliklere sebep olduğu görülmüştür. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde, AO ön muamelesinin, tuz stresi altındaki mısır fidelerinde serbest radikallerin oluşmasını engelleyebileceği düşüncesine varılabilir.

Abiotic stresses are effects that significantly restrict productivity and quality in plant production. The main purpose of this study is to investigate the effects of the pre-application of acetone O-(4 chlorophenylsulfonyl) oxime (AO) compound on maize seedlings under salt stress. The following experimental setup was established: 18 hours distilled water control (K), 6 hours AO+then12 hours distilled water (AO), 6 hours distilled water+then 12 hours 100 mM NaCl (TS), and 6 hours AO+then 12 hours 100 mM NaCl (AO+TS). According to the results, while there was no difference between the control group and the AO treated group in terms of relative water content (RWC), it was observed that there was a significant decrease in TS and a significant increase in AO+TS compared to the control. In terms of chlorophyll content, while a decrease was observed in the TS group compared to AO and control, the amount of chlorophyll in the AO+TS group showed a significant increase compared to TS. While the carotenoid content was highest in TS, the lowest content was found in the AO+TS group. While a significant decrease was observed in H2O2 and MDA contents in the AO application compared to the control, an increase was observed in the TS group compared to the control. A significant decrease was observed in the AO+TS group compared to TS. Ascorbate peroxidase, catalase, guaiacol peroxidase, and superoxide dismutase enzymes were also observed to regulate their activities after AO treatment and significantly reduce the amount of H2O2 and MDA. While a significant decrease was determined in the proline content with the AO application compared to the control group, a decrease was observed in the AO+TS group compared to TS. It was observed that AO application caused serious changes in terms of phenolic substance content. As regards the findings, it can arrive that AO pretreatment can avoid the genesis of radicals that inhibit the general metabolic functioning of maize seedlings under salt stress.
Effects of acetone O-(4-chlorophenylsulfonyl)oxime on maize seedlings under salt stress
Keywords: Biyoloji; Biology; Mısır; Maize; Tuz stresi; Salt stress