9.-10. YÜZYILLARDA AZERBAYCAN'DA ADİL TİCARETİN GELİŞİMİ - Çağlayan, Yegane (My University, 2023)
Panayırlar, ticaretin en önemli unsurlarından biridir. Panayır ticareti, kadim çağlardan beri yaygındır. İslam'ın ortaya çıkışından önce bile, Asya ülkelerindeki panayırların, öncelikle avantajlı coğrafi konumları ve yüksek ekonomik potansiyelleri nedeniyle sistematik bir yapıya sahip olduğunu belirtmek gerekir. Yılın belirli zamanlarında transit güzergahların kavşaklarında toplanan panayırlar, önemli malların küresel fiyatlarını belirlemek, toptan ticaret yapmak, döviz bozdurmak ve kredi işlemleri yapmak için mekânlar olarak hizmet vermiştir